Kraljica Roma iz Mostara oprala šest miliona evra?

Sanja Amidžić
Kraljica Roma iz Mostara oprala šest miliona evra?

Torino - Protiv državljanke BiH Amele Seferović (60) iz Mostara Tužilaštvo u Torinu pokrenulo je istragu zbog sumnje da je sa još 21 osobom organizovala prosjačenje i prodaju sirovog metala u Italiji, a nelegalno stečenih šest miliona evra pokušala je da ubaci u legalne tokove novca preko banaka u Hrvatskoj.

Kako saznajemo, istražni organi Hrvatske ovaj slučaj prate već dvije godine, kada su se na pojedine račune nekih hrvatskih banaka počele slijevati velike sume novca iza kojih su stajale osobe bez imovine, prebivališta i zaposlenja u Hrvatskoj. Službenici Kancelarije za sprečavanje pranja novca u toj zemlji posumnjali su da je riječ o nelegalnom novcu, zbog čega su pokrenuli istragu. Upravo u tom periodu Kraljica Roma, kako zovu Seferovićevu, je sa jednog od računa pokušala da podigne 200.000 evra, a pri tome nije mogla da objasni odakle joj toliki novac. Zbog toga, nadležni sud u Hrvatskoj odredio je blokadu čitave njene imovine, ali i milionskih računa članova njene porodice. Blokada imovine istekla je ljetos, međutim, na adresu hrvatskih banaka stigao je zahtjev iz tužilaštva u Torinu za produženje blokade, jer je protiv Seferovićeve i još 21 osobe pokrenut istražni postupak.

Prema nezvaničnim informacijama, Seferovićeva bi o porijeklu stečenih miliona trebalo da se izjasni sljedeće sedmice pred sudom u Torinu.

Kako sumnjaju italijanski istražioci, osumnjičena i članovi njene porodice organizovali su prosjačenje i sakupljanje metala u Italiji, što je u ovoj zemlji zakonom okarakterisano kao krivično djelo. Kako bi izbjegli plaćanje poreza i novac ubacili u legalne tokove, uplaćivali su ga u bankama u Hrvatskoj. Nije poznato da je bilo ko od osumnjičenih prijavio da ima redovna primanja i da je za uplaćeni novac plaćen porez.

Seferovićeva, koja inače živi na relaciji BiH - Hrvatska - Italija, navodno je veće svote novca, prije nego što se posumnjalo u njegovo porijeklo, uspjela da podigne u Splitskoj banci u Trogiru.

Vile i auta

Seferovićeva i pojedini članovi njene porodice poznati su po luksuznom životu u Mostaru, ali i u Italiji. Kako sumnjaju italijanski istražioci, Seferovićeva je vlasnica nekoliko skupocjenih vila u Italiji i BiH, ali i oko 400 automobila visoke klase. Navodno je udata za Italijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana