Крадљивци аутомобила »зарадили« 140.000 КМ

Срна
Крадљивци аутомобила »зарадили« 140.000 КМ

Тузла - Тужилаштво Тузланског кантона је судији за претходни поступак предложило одређивање притвора за деветорицу ухапшених у акцији "Голф" који су осумњичени да су крађама аутомобила и изнудом прибавили противправну корист већу од 140.000 КМ.

Тужилаштво је предложило притвор за Жељка Ракића /36/, Саву Манојловића /47/, Миленка Самарџића /55/, Стефана Савића /24/, Бојана Ђокића /31/, Бојана Раонића /31/, Благоја Влачића /44/, Радивоја Секулића /58/ са подручја Зворника и Аднана Бећара /45/ из Високог због постојања основане сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са већим бројем крађа и покушаја крађа аутомобила на подручју Тузланског кантона, изнуде и кривотворења исправа.

Против још двије особе са подручја Тузланског кантона отворена је истрага због помагања члановима организоване групе, односно кривотворења исправе, те њима није предложен притвор, саопштено је из кантоналног тужилаштва.

Постоји основана сумња да су ова лица од јула до краја октобра на подручју Тузле, Калесије и Кладња, у групи коју је организовао Жељко Ракић, извршили крађе шест скупоцјених аутомобила, четири покушаја крађе аутомобила, изнуду за откуп два раније украдена аутомобила на подручју Кладња, те у два случаја кривотворили исправе, односно царинске декларације за аутомобиле.

Жељко Ракић као вођа групе и остали су осумњичени да су починили кривична дјела организованог криминала, тешке крађе, изнуде и кривотворење исправа, у складу са улогама које су имали унутар групе.

Ракић је осумњичен да је учествовао у свих 12 радњи за које су осумњичени чланови групе, Манојловић у девет радњи, Савић у седам, Самарџић у четири, Ђокић у три, те Раонић, Бећар, Влачић и Секулић у по једној радњи везаној за крађе, покушаје крађи аутомобила, изнуде или кривотворење исправа.

Процјењује се да су осумњичени крађама аутомобила и изнудом себи прибавили противправну имовинску корист већу од 140.000 КМ, те да су у четири покушаја крађе власницима аутомобила причинили штету од 8.000 КМ.

У координацији са овим Тужилаштвом Тузланског кантона и по наредби Кантоналног суда у Тузли, припадници МУП-а овог кантона су у сарадњи са Центром јавне безбједности Зворник извршили претресе на већем броју локација у Зворнику, те у Тузли, Калесији и Високом, када су ове особе лишене слободе. Приликом претреса су пронађени одређени предмети за које се сумња да су кориштени приликом чињења ових кривичних дјела.

Припадници МУП-а Тузланског кантона су јуче извршили криминалистичку обраду, те уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предали осумњичене у надлежност Тужилаштва.

Поступајући тужилац је донио наредбу о провођењу истраге и испитао осумњичене. Истрага је у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана