Копрановић у Швајцарској украо скупоцјена возила

Небојша Томашевић
Копрановић у Швајцарској украо скупоцјена возила

Бањалука - Јеленко Копрановић звани Сјеница (42) из Бањалуке осумњичен је да је на подручју Швајцарске украо два скупоцјена аутомобила вриједна укупно 300.000 КМ и довезао их у БиХ. Он је пријављен за крађе иако је тренутно недоступан истражним органима.

Из ЦЈБ Бањалука, наводећи његове иницијале, јуче је саопштено да је против њега поднесен извјештај бањалучком Окружном тужилаштву  које га терети за крађе.

Према том извјештају он је у Швицарској украо "ауди тт" и BMW X5  и  довезао их у БиХ гдје им је измијенио број мотора и шасије те направио лажне саобраћајне дозволе. 

Полиција је ове аутомобиле пронашла у дворишту његове куће и одузела.

Према извјештају који је против њега поднијела полиција Копрановић је прво  украо "ауди ТТ" у граду Кларенсу у Швајцарској у октобру 2010. године. Аутомобил је тада вриједио око 150.000 марака. У извјештају се наводи да је он одмах након крађе ово возило превезао у БиХ и за њега израдио лажну документацију и користио га док није откривен. Даље се наводи да је теренац BMW X5  украо  16. октобра прошле године такође у Швајцарској. Он је и на овом возилу измијенио идентификационе ознаке и направио лажну саобраћајну дозволу и таблице и возао га по Бањалуци неко вријеме.

Копрановић је и недавно био мета бањалучке полиције која га је средином априла ухапсила у филмској потјери због пријетњи полицији, крађе возила и посједовања пиштоља без документације. Након испитивања он је тада пуштен. У ЦЈБ Бањалука, наводећи његове иницијале, потврдили да је он привођен након што је пиштољем и већом количином новца покушао да побјегне полицијској патроли у бањалучкој улици Ивана Фрање Јукића у центру града.

Копрановић је познат полицији по бројним кривичним дјелима. У Швајцарској је због убиства провео 13 година и шест мјесеци у затвору. У Бањалуци је одслужио двије и по године због убиства војног полицајца. На њега је више пута пуцано, а према незваничним информацијама у затвору на Туњицама претукао је Драгана Паравињу. Копрановић је у криминалним круговима познат као Јеленко Сјеница јер је прије годину промијенио презиме.

Када су у питању крађе аутомобила, полиција Западнохерцеговачког кантона у сарадњи са ЦЈБ Бањалука и другим полицијским агенцијама у БиХ у акцији "Зелени картон"  на подручју Љубушког пронашла је три украдена аутомобила.

Лопови

Полиција је  јуче тужилаштву пријавила и Ђуру Убипарипа и Недељка Свјетлановића из Бањалуке због сумње да су починили више крађа на подручју Лакташа. Терете их да су украли робу вриједну 1.500 марака.  Убипарип је осумњичен и да је малољетника из Лакташа дуже времена тукао и пријетио му  како би га натјерао да иде са њим у крађе. Убипарип и Свјетлановић су хапшени крајем јула у акцији "Клијешта" због крађа тешких 30.000 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана