Kontrola potvrdila manjak od 600.000 KM

Agencije
Kontrola potvrdila manjak od 600.000 KM

Sarajevo - Detaljnom vanrednom kontrolom cjelokupnog stanja trezora preliminarno je potvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke BiH, kako je Banka prvobitno i objavila.

Iz Centralne banke BiH je saopšteno da je tokom interne kontrole 8. decembra utvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke BiH, te je istog dana to prijavljeno nadležnim organima, utvrđen je mogući počinilac i pozvani su policijski i drugi organi da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

Uprkos postavljenim internim kontrolama, većeg broja pregleda trezora u toku ove godine i uspostavljenog video-nadzora, došlo je do izvršenja ovog krivičnog djela koje je počinio Nedžad Bajraktarević, što je i priznao.

Trenutno se vrši analiza svih procedura radi utvrđivanja kritičnih momenata u kojima je službenik prekršio interna pravila.

U okviru mjera koje se preduzimaju, suspendovano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizaciono, kao i njen trezor.

Suspenzija je provedena zbog provjere cijelog lanca sistema rada s gotovinom, kako bi bili utvrđeni eventualni propusti u sistemu suključarstva i video-nadzora ili drugih internih procedura, te će po okončanju postupka, svi koji nisu doprinijeli ovom događaju, biti vraćeni u redovan status.

Ukoliko istraga pokaže da je neki službenik činjenjem ili nečinjenjem omogućio da se krivično djelo desi, biće preduzete adekvatne mjere u skladu s internim aktima Centralne banke BiH.

Uzimajući u obzir da su Centralna banka BiH i novac u trezoru osigurani, Banka će uputiti imovinsko-pravni zahtjev za nadokandu štete.

Upravni odbor i Revizorski komitet Centralne banke BiH upoznati su o ovom događaju i preduzetim aktivnostima, a informisani su svi nadležni organi u BiH.

Kako tokom istrage budu otkrivane nove činjenice, Centralna banka BiH će na adekvatan način o tome informisati javnost. U interesu istrage iz Centralne banke BiH je navedeno u ovom momentu nije u mogućnosti dati druge detalje u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana