Контрола потврдила мањак од 600.000 КМ

Агенције
Контрола потврдила мањак од 600.000 КМ

Сарајево - Детаљном ванредном контролом цјелокупног стања трезора прелиминарно је потврђен мањак од 600.000 КМ у издвојеном трезору Главне јединице Сарајево Централне банке БиХ, како је Банка првобитно и објавила.

Из Централне банке БиХ је саопштено да је током интерне контроле 8. децембра утврђен мањак од 600.000 КМ у издвојеном трезору Главне јединице Сарајево Централне банке БиХ, те је истог дана то пријављено надлежним органима, утврђен је могући починилац и позвани су полицијски и други органи да поступе у складу са својим надлежностима.

Упркос постављеним интерним контролама, већег броја прегледа трезора у току ове године и успостављеног видео-надзора, дошло је до извршења овог кривичног дјела које је починио Неџад Бајрактаревић, што је и признао.

Тренутно се врши анализа свих процедура ради утврђивања критичних момената у којима је службеник прекршио интерна правила.

У оквиру мјера које се предузимају, суспендовано је девет службеника Главне јединице Сарајево, која је издвојена организационо, као и њен трезор.

Суспензија је проведена због провјере цијелог ланца система рада с готовином, како би били утврђени евентуални пропусти у систему сукључарства и видео-надзора или других интерних процедура, те ће по окончању поступка, сви који нису допринијели овом догађају, бити враћени у редован статус.

Уколико истрага покаже да је неки службеник чињењем или нечињењем омогућио да се кривично дјело деси, биће предузете адекватне мјере у складу с интерним актима Централне банке БиХ.

Узимајући у обзир да су Централна банка БиХ и новац у трезору осигурани, Банка ће упутити имовинско-правни захтјев за надоканду штете.

Управни одбор и Ревизорски комитет Централне банке БиХ упознати су о овом догађају и предузетим активностима, а информисани су сви надлежни органи у БиХ.

Како током истраге буду откриване нове чињенице, Централна банка БиХ ће на адекватан начин о томе информисати јавност. У интересу истраге из Централне банке БиХ је наведено у овом моменту није у могућности дати друге детаље у вези са овим случајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана