Kolege pomagale Barjaktareviću?

N. Tomašević, Ž. Domazet
Kolege pomagale Barjaktareviću?

Sarajevo - Proširena je istraga o krađi 600.000 maraka iz Centralne banke BiH, za koju se tereti službenik ove banke Nedžad Bajraktarević (39). Tužilaštvo BiH sumnjiči i 32 radnika Centralne banke za nesavjestan rad.

Ovo je u Sudu BiH kazao tužilac Ismet Šuškić tokom ročišta za produženje pritvora Bajraktareviću.

- Do sada je već ispitano 19 osumnjičenih, te je ostalo da saslušamo još 13 službenika CB BiH zbog nesavjesnog rada u službi. Protiv ovih ljudi Agencija za istrage i zaštitu SIPA je već podnijela izvještaj - kazao je Šuškić i dodao da je zatraženo da se Bajraktareviću pritvor produži još tri mjeseca.

Sud BiH do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bio odlučio o zahtjevu za produženje pritvora.

Tužilac Šuškić, koji vodi slučaj krađe novca iz CB BiH, kazao je da bi istraga u ovom slučaju trebalo da se završi u narednih 30 dana.

Novi branilac Bajraktarevića, advokat Muhidin Kapo rekao je da nema nikakvog razloga za produženje pritvora, te da je Bajraktarević već na prvom ročištu priznao da je uzeo novac.

- Moj klijent novac nije sakrio, ali novca nema, jer ga je potrošio - kazao je Kapo.

Tužilac Šuškić je ranije izjavio da je Bajraktarević priznao krađu 600.000 maraka, ali da se sumnja da je taj iznos ipak mnogo veći, možda čak i 1,6 miliona maraka.

- Do sada smo uspjeli da otkrijemo šta se dogodilo s polovinom iznosa od 600.000 maraka. Bajraktarević je izjavio da je oko 300.000 maraka dao "prijateljima, rođacima i kolegama zaposlenim u banci". O ostatku ukradenog novca nije se mogao izjasniti, ali je kazao da je spreman  da vrati 300.000 - izjavio je ranije tužilac Šuškić.

Bajraktarević je u Centralnoj banci bio referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove. Njega Tužilaštvo BiH sumnjiči da je 600.000 maraka iz Centralne banke ukrao u tri navrata od 2012. do 2014. godine.

Krađa

Nedžad Bajraktarević je iz trezora Centralne banke krao novčanice od 200 maraka. Nakon što bi uzeo novac, na police u trezoru stavljao je običan papir u obliku bunta od po 100 novčanica, stiropor i plastificirane folije. To je zamotavao vrpcama i preko toga stavljao svoj potpis, da bi izgledalo da je novac na broju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana