Кокаин мијешали с лијеком за стоку

Небојша Томашевић
Кокаин мијешали с лијеком за стоку

Бањалука - Шесторка оптужена за шверц кокаина овај наркотик мијешала је са лијеком за лијечење стоке левамисолом и анестетиком лидокаином и тако га продавала, утврђено је вјештачењем одузете дроге.

Налаз вјештачења јуче је у бањалучком Окружном суду представила вјештак хемијске струке Јелена Јанковић.

За шверц кокаина суди се Огњену Бранковићу (37), те суспендованом раднику бањалучког предузећа „Аквана“ и боксерском судији Јеленку Тамбурићу (53) његовој супрузи Весни (60), Ведрану Бодирожи (32), затим Небојши Микићу (39) из Бањалуке и Неџаду Омерагићу (45) из Брода.

Јанковићева је казала да је вјештачење урадила по наредби Републичког тужилаштва које је тражило вјештачење врећица бијелог праха. Врећице су, како стоји у наредби, одузете од појединих оптужених и других лица везаних за овај предмет.

- Урадила сам три налаза и у појединим узорцима било је мјешавине кокаина са парацетамолом и кофеином. У другим је било примјесе анестетика лидокаина као и левамисола, односно лијека за стоку. Те хемијске супстанце често се мијешају с кокаином - рекла је Јанковићева.

Осим вјештачења јуче су у Суду презентовани разговори оптужених који су снимљени током истраге. У тим разговорима они су углавном причали о гумама и дијеловима за возила. Тужилац Драгица Глушац сматра да су они  у ствари причали о купопродаји дроге и да је ријеч „гуме“ синоним за кокаин, а ријечи „дијелови возила“ представљају новац од продаје дроге.

„Друг, да ли долазиш по гуме. Јави да знам, зове ме газда и пита. Ако нећеш долазити да испоручим другом“, једна је од порука коју је оптужени Јеленко послао Омерагићу. У разговору с оптуженим Бранковићем, Јеленко га питао „Када можеш довести до мене“, а он му одговара „Док завршим дио од аута, ето ме. Тражим неки дио да завршим комплетно ауто..“. Глушац је истакла да се из разговора може закључити како је Јеленко комуницирао са Бранковићем коме је предавао новац од продаје дроге.

Шесторка је оптужена да су чинили злочиначко удружење које је од јуна 2015. до марта 2017. године континуирано продавало кокаин. Дрогу је набављао Бранковић, а продају  су договарали путем телефона. Јеленка оптужница терети и за недозвољену трговину јер је ради нелегалне продаје на радном мјесту у Градском олимпијском базену Бањалука држао медицинске таблете ксалол.

Одбрана

Објашњењу разговора између оптужених који су снимљени током истраге, а које је изнијела тужилац Драгица Глушац успротивила се одбрана оптужених. Адвокат Небојша Пантић је рекао да је тужилац у својим коментарима изнијела неке ствари за које одбрана тврди да нису тачне. Осим тога одбрана оптужених приговорила је и налазу вјештака хемијске струке јер није утврђено колико је у вјештаченом материјалу било кокаина, а колико примјеса других материја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана