Kitarovićeva protiv nametanja rješenja međunarodne zajednice BiH

Glas Srpske
Kitarovićeva protiv nametanja rješenja međunarodne zajednice BiH

Sarajevo - Dok su se Hrvati u Parlamentarnoj skupštini BiH borili za izmjene Izbornog zakona, u Sarajevu je boravila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva, Kitarovićeva i predsjedavajući Dragan Čović poručili su da BiH i Hrvatska otvorena pitanja treba da rješavaju dijalogom. Slične poruke upućene su i nakon sastanaka sa članovima kolegijuma oba doma PS i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.


Hrvatska se ne upliće u izmjene izbornog zakonodavstva BiH, kaže Kitarovićeva i poručuje da ne želi da zakone u BiH piše međunarodna zajednica, već to mora da bude rezultat unutrašnjih dogovora.

- Ključno je da se nakon izbora osigura puno djelovanje institucija na svim nivoima, da ne završe nefunkcionalne i paralizovane poput stanja u Mostaru - istakla je hrvatska predsjednica.

- Rok do kojeg se možemo dogovoriti je početak petog mjeseca, da se dogovorimo između sebe, a pomažu nam i predstavnici međunarodne zajednice - kaže Čović.

Kitarovićeva napominje da je njena dužnost da štiti interese i prava Hrvata u BiH, što ne znači da Hrvatska želi da se ta prava ostvaruju na račun drugih naroda. A njena upozorenja na prijetnje od povratnika u BiH sa stranih ratišta, ističe, nisu miješanje u unutrašnja pitanja, već izazov s kojim se mora suočiti.

Ona kaže da je Hrvatska kao potpisnica Vašingtonskog i garant Dejtonskog sporazuma obavezna da prati procese i prijateljski iznosi moguće izazove koje uočava. Ističe, da se to nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja.

Čović je ocijenio da je stvorena loša klima i da je "neko želio graditi, i kada ste vi u pitanju, i odnosi s Hrvatskom, ali za to nema mjesta".

Na dnevnom redu bila su i pitanja poput Pelješkog mosta, koje se prema stavu hrvatske predsjednice nepotrebno razvilo u bilateralni problem, jer to je kaže razvojno pitanje Hrvatske i nikakve neprijateljske namjere prema Neumu ne postoje. Na sastanku sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda PS BiH ukazano je na potrebu saradnje privrednika. Kolindu Grabar Kitarević u Sarajevu je dočekao i protest. Nekolicina pristalica Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost poručili su joj da je dobrodošla u BiH, ali ako ne sprovodi Tuđmanovu politiku.

U Sarajevo je trebalo da doputuje sinoć. Ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, koga niko nije obavijestio da je put prolongiran, bezuspješno je čekao na aerodormu, što, kako ocjeljnjuju analitičari, dovoljno govori o tome kakvu državu predstavlja. Nezvanično, put je prolongiran po preporici hrvatskih bezbjednosnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana