Kinezi zaobišli PDV i oprali tri miliona KM

Nebojša Tomašević
Kinezi zaobišli PDV i oprali tri miliona KM

Sarajevo - Državljani Kine Vu Ksiaoping (44) iz Brčkog i Lan Gang (54) iz Srebrenika optuženi su da su utajili porez i oprali oko tri miliona KM.

Pored zasebnih optužnica za pojedince, optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćene su i tri firme.

Ksiaoping je optužen da je putem preduzeća "Baošeng" iz Brčkog utajio porez i iz BiH iznio velike količine novca koji je zatim iz Hrvatske uplaćivao na račune u inostranstvu.

Ksiaoping je osnivač i direktor pomenute firme. U optužnici se navodi da je on tokom 2015. godine putem ovog preduzeća uvozio iz Kine velike količine razne robe koju je prodavao na crno na pijaci Arizona u Brčkom.

Tokom uvoza i prodaje te robe nije uplatio 426.000 maraka poreza na dodatu vrijednost (PDV). Osim toga Ksiaopinga terete da je uz pomoć dva državljanina BiH krijumčario preko granice velike količine novca koji je zaradio prodajom robe. Novac je uglavnom uplaćivao na račune svog brata u Kini i inostranstvu.

Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je optuženi izvršio najmanje 24 uplate tokom 2015. godine koje su bile u iznosima od po 30.000 i 90.000 evra. Prema optužnici na ovaj način Ksiaoping je iz BiH nezakonito iznio 1,5 miliona evra, odnosno oko 2,92 miliona maraka.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je uz ovu optužnicu, koja je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, predloženo devet svjedoka, dva vještaka i 60 dokaza.

Gang je optužen da je putem firmi iz Brčkog "Lj & L", "L & N", čiji je osnivač i direktor, utajio 105.915 maraka poreza.

Prema optužnici Gang je putem pomenutih firmi, koje su takođe optužene kao pravna lica, uvozio iz Kine raznu robu i prodavao je u BiH bez evidencija. U optužnici se navodi da je robu prodavao za gotov novac njemu poznatim osobama, a zarađen novac nije prikazao u knjigovodstvenim evidencijama.

Njegova preduzeća "Q & L" i "L & N" optužnica tereti da su raspolagala novcem koji je nezakonito zarađen.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je tokom istrage utaje poreza u pomenutim firmama utvrđen manjak robe.

Osuđivan

Državljanin Kine Lan Gang je u Sudu BiH ranije osuđivan. On je nakon maratonskog procesa i tri suđenja prošle godine osuđen na godinu zatvora zbog utaje 126.371 marke. Presudom mu je oduzeta i nezakonito stečena korist u pomenutom iznosu. Gang je u aprilu 2015. godine bio oslobođen ovih optužbi, ali ta je presuda ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana