Kinezi oštetili budžet za 18 miliona evra

Sanja Amidžić
Kinezi oštetili budžet za 18 miliona evra

Sarajevo - Državljani Kine, koji posjeduju firme u BiH, poreskom utajom i pranjem novca oštetili su budžet za više od 18 miliona evra.

To su dosadašnji rezultati akcije "Kurir", koju su sproveli Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Agencija istrage i zaštitu (SIPA).

U UIO su rekli da će visinu konačne štete znati nakon detaljnog analiziranja poslovanja firmi kineskih državljana koji su bili pod istragom.

- Prema posljednjoj kontroli, u sedam kineskih firmi utvrđen je manjak robe od oko 949.000 maraka. Osim manjka, pronađen je i oduzet višak robe u ukupnom iznosu od oko 196.000 maraka - saopšteno je iz UIO.

Protiv vlasnika kineskih firmi Tužilaštvu BiH biće podneseni izvještaji zbog utaje poreza i pranja novca.

Kako su juče saopštili iz ove institucije, u pomenutim firmama vršen je popis sve robe koja se nalazila u zalihama.

- Kontrolom je utvrđen ogroman manjak robe u ukupnom iznosu od blizu 879.000 maraka na koje će biti obračunat PDV od 17 odsto. Pored manjka, pronađen je i višak robe vrijedan 196.000 maraka. Ta roba je oduzeta - kazali su u UIO.

Akcija "Kurir" započeta je pred kraj prošle godine kada su pretresene brojne lokacije i uhapšeno 20 osoba iz BiH, Hrvatske i Kine zbog sumnje da su iz naše zemlje ilegalno iznijele 23,4 miliona i utajile oko tri miliona maraka. Nakon ispitivanja, predložene su i određene mjere zabrane protiv sedam državljana Kine i trojice državljana BiH. Njima je na teret stavljeno da su gotovinu nelegalno iznosili iz BiH u Hrvatsku.

Pripadnici SIPA u nastavku ove akcije u aprilu ove godine sproveli su kontrolu na 18 lokacija i saslušali sedam lica zbog sumnje da su utajili 430.000 evra poreza te iz BiH ilegalno iznijeli oko tri miliona evra. Objekti su pretreseni na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčkog. Ova organizovana grupa tereti se da je od januara 2013. do decembra 2015. godine iz BiH u inostranstvo iznosila ogromne količine novca.

Tokom pretresa u šest kineskih firmi u januaru ove godine pripadnici UIO otkrili su da kod pojedinaca postoji knjigovodstveni višak robe vrijedan 2,16 milina maraka, a kod pojedinih manjak robe od 689.000 maraka. Ova roba nije imala dokumentaciju o porijeklu, zbog čega je i oduzeta.

Kineska roba na tržištu BiH prodavana je na crno. Novac dobijen prodajom ove robe pretvaran je u evre i dijelom u američke dolare te putem posrednika iz BiH iznošen u Hrvatsku. Novac je tamo polagan na račune Unikredit banke, a kasnije putem finansijskih transakcija prebacivan na račune u Kinu.

Novac

Pripadnici SIPA su u decembru prošle godine na početku akcije "Kurir" zaplijenili od državljana Kine oko 200.000 evra za koje se sumnja da su bili namijenjeni za ilegalno iznošenje iz BiH. Pored novca, tokom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina oružja i municije, poslovna dokumentacija, više automobila i kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana