Kanibal iz Bihaća: Ubio i pojeo majku pa plakao u sudnici

avaz.ba
Kanibal iz Bihaća: Ubio i pojeo majku pa plakao u sudnici

Sabahudin Velić smatra se neuračunljivim i nije sposoban da prati tok krivičnog postupka, kazao je u petak u sudnici Kantonalnog suda u Bihaću Jasmin Mešić, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koji zastupa optužnicu protiv kanibala koji je u septembru prošle godine u dvorištu porodične kuće u naselju Mahmić selo u Bosanskoj Krupi sjekirom ubio, a potom izmasakrirao svoju majku.

Ljubila ruke

Tim vještaka utvrdio je da Velić, koji se tereti za ubistvo, povredu mira pokojnika te za mučenje i ubijanje životinje, boluje od duševne bolesti psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

- Samim tim, nema ni krivične odgovornosti i ide se u proceduru koja je zakonom propisana za postupanje s ovakvim osobama – dodao je Mešić.

Velić koji je u petak plakao, kritičnog jutra je, prema vlastitom iskazu, rekao majci da mora prinijeti žrtvu, ali ne i kakvu i koga treba ubiti. Istog jutra, majka je rekla da je zadovoljna njime kao djetetom, nakon čega mu je ljubila ruke, a on joj je rekao da je voli.

Nedugo poslije, Velić je majci prišao s leđa dok je cijepala drva te je od nje tražio da mu da sjekiru, jer je to muški posao, što je ona i učinila. Potom je, bez ikakvog povoda, udario majku dva puta u predjelu glave i vrata, usljed čega je i preminula.

Nakon ubistva, otišao je da klanja da bi nakon toga tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga. Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao jedan dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je drugi dio zakopao u blizini kuće.

Slušao upute

Velić se tu nije zaustavio te je ubio i psa, jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao upute više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, vjerujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumiju u vjeru.

Utopila se djevojka

- Sabahudin je živio sam sa majkom dok su dva brata na radu u Njemačkoj i Sloveniji. Neko vrijeme je i on živio i radio u Sloveniji da bi po povratku u rodni kraj 2009. godine odbijao bilo gdje ići, jer nije htio da majku ostavi samu. Zbog svega toga je odbio otići i u Njemačku te se bavio poslovima oko kuće, živeći od očeve penzije, koju je naslijedila majka Nasiha – kazao je, između ostalog, Sabahudinov brat Fahrudin, koji je saslušan u svojstvu svjedoka.

Prije 13 godina, djevojka s kojom je bio u vezi, utopila se u Uni i od tada nije imao ni djevojke.

Prvi put pokazao emocije

Prvo ročište Velić je ispratio u suzama, za razliku od prvih dana i davanja iskaza, kad je bez evidentnih emocija prepričavao šta je uradio majci Nasihi. Kako saznajemo, u zatvoru ne koristi lijekove i poštuje kućni red. Posljednjih mjeseci, koliko je u zatvoru, simptomi duševne bolesti su se ublažili.

- Sabahudin Velić boluje od šizofrenije, trajno je neuračunljiv i to zahtijeva njegovo liječenje i smještaj u odgovarajuću medicinsku ustanovu, što je i prijedlog Tužilaštva, čemu se odbrana ne protivi – kazao je advokat optuženog Velića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana