Izgorjela štala Dragoljuba Vukelića iz Pervana: Golim rukama pokušao da spasi stoku

Nevena Bunić
Izgorjela štala Dragoljuba Vukelića iz Pervana: Golim rukama pokušao da spasi stoku

Banjaluka - Miris dima i paljevine širili su se u petak dvorištem Dragoljuba Vukelića iz banjalučkog prigradskog naselja Pervan, nakon što mu je požar progutao štalu u kojoj su bili krava, junica, dva bika i tele.

Vatra je planula u četvrtak oko 20 časova, a u to vrijeme domaćin je spavao. Prema priči mještana, Vukelić je za požar  saznao nakon što ga je telefonom nazvao komšija koji je vidio dim.

- Dragoljub je odmah ustao i pokušao da uđe u štalu kako bi izbavio životinje. Nažalost, nije uspio, jer su lanci kojima je stoka bila vezana bili vreli i nije mogao da ih odveže. Tada je i opekao ruku, nakon čega je istrčao iz objekta u plamenu - rekao je jedan od komšija Vukelića.

Domaćin je i sam pokušao da ugasi vatru crijevom za vodu, ali bezuspješno. Ubrzo su stigli vatrogasci sa jednim vozilom, a u pojačanje je došla i cisterna. Lokalizovali su vatru, ali nisu uspjeli da spase životinje. Požar je progutao veći dio štale, kao i žito i sijeno koje je bilo na spratu.  Vukelić nije bio raspoložen za izjave.

- Jako sam potresen nakon svega, nadam se da razumijete - rekao je Vukelić, koji inače živi sam.

U Pervanu nema dosta naseljenih kuća, pa Vukelić nije mogao da računa na pomoć najbližih komšija u gašenju vatre. U okolini uglavnom žive stariji ljudi jer su se mlađi odselili.

- Strašno je ovo što se desilo jer Dragoljub živi od stoke i sada je ostao bez primanja. Ne znam šta je izazvalo požar, iako je u četvrtak cijeli dan nestajalo struje, pa je moguće da je kvar na elektroinstalacijama kriv za sve - rekao je jedan mještanin Pervana.

Policija je obavila uviđaj pod nadzorom inspektora za protivpožarnu zaštitu.

- Prema izjavi vlasnika, u požaru je izgorio dio štale u kojem se nalazilo oko 200 bala sjena i 1.000 kilograma kukuruza, dok su se od dima ugušila dva bika, dvije krave i jedno tele. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite Banjaluka Mladen Ćućun rekao je da su vatrogasci pravovremeno reagovali, ali da nisu uspjeli spasiti životinje jer je požar kasno primijećen, odnosno kasno su dobili prijavu o požaru.

Gorjela sječka u “Incelu”

Drvena sječka preduzeća “Medeks” iz Šipova izgorjela je u četvrtak poslijepodne na stovarištu u krugu preduzeća “Incel” u Banjaluci. Prema riječima direktora ovog preduzeća, šteta u požaru se procjenjuje na više od 150.000 KM.

- I poslije stavljanja požara pod kontrolu, naše ekipe su i u petak dežurale kakao vjetar ne bi opet potpalio vatru. Vatru je gasilo 17 vatrogasaca sa sedam vozila, a potrošeno je oko 200.000 litara vode - rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Banjaluka Mladen Ćućun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana