Изету Хасановићу и Хајрудину Барјактаревићу за обљубу четири и по године

Небојша Томашевић
Изету Хасановићу и Хајрудину Барјактаревићу за обљубу четири и по године

Бањалука - Хајрудин Барјактаревић и Изет Хасановић из Градишке осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно четири и по године затвора због обљубе З. П. у ноћном клубу "Креш" у Градишци.

Хасановићу је суд изрекао двије и по, а Барјактаревићу двије године затвора. Хасановићу је у казну урачунато вријеме које је провео у притвору од један мјесец.

Према пресуди, они су 7. јуна 2013. године сексуално искористили З. П., која је радила као хостеса у ноћном клубу "Креш" у Градишци.

- У то вријеме жртва је била пијана и они су искористили њено стање немоћи да им пружи отпор. Прво је Барјактаревић ушао у помоћну просторију у том клубу гдје је била З. П., те је скинуо, прислонио уз фрижидер и обљубио, а након тога је изашао, оставивши З. П. на поду полуголу. Када је он изашао, у ту просторију је ушао Хасановић, пришао З. П. која је лежала на поду без доњег веша, те је и он сексуално искористио - наведено је у пресуди коју је изрекло судско вијеће којем је предсједавала судија Олга Пантић.

Овом приликом вијеће је измијенило квалификацију  кривичног дјела па су оптужени осуђени за блажи облик обљубе него што је то предвиђала оптужница.

- Суд је на основу исказа свједока и вјештака утврдио да је З. П. у вријеме почињења дјела била у алкохолисаном стању и неспособна да се одупре. На основу свих доказа, али и свједока, суд је закључио да су оптужени починили обљубу - рекла је судија Пантић.

Додала је да је суд приликом одмјеравања казне водио рачуна о свим околностима, па и о чињеници да је у вријеме почињења дјела Кривични закон предвиђао блаже казне за обљубу него сада. Истакла је да суд сматра да ће се изреченим казнама постићи сврха кажњавања.

Суд је овом приликом Хасановића и Барјактаревића обавезао да заједно плате судске трошкове од 2.150 марака и судски паушал од по 300 марака.

Изрицању пресуде нису присуствовали оптужени, као ни тужилац, нити Барјактаревићев адвокат.

Хасановић и Барјактаревић су ухапшени у јуну 2013. године у великој полицијској акцији. 

Послије откривања овог случаја дјевојка З. П. је испричала полицији да сумња да су јој Хасановић и Барјактаревић ставили неку дрогу у пиће и да је послије тога осјетила немоћ. Међутим, током судског поступка није доказано да је она дрогирана.

Несрећна дјевојка је о овом догађају неко вријеме ћутала и због преживљене трауме није никоме ништа причала, нити је догађај пријавила полицији. Али, послије неког времена се ипак повјерила колегиници, па је цијели случај откривен.  

Специјалци

Због помагања осумњиченима били су ухапшени бивши припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Бојан Марић и Драгослав Бошковић. Они су привођени јер су жртву З. П. одвезли у ноћни клуб "Креш", гдје је радила као хостеса и били су ту с њом. Током судског поступка против Изета Хасановића и Хајрудина Барјактаревића поступак је обустављен против Бошковића и Марића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана