Из осам кућа украли робу вриједну 20.000 марака

Небојша Томашевић
Из осам кућа украли робу вриједну 20.000 марака

Бањалука - Драган Стојић (44), Ранко Гурдељевић (23) и Дарко Јокић (31) из Зворника осумњичени су да су били дио организоване групе која је пљачкала домаћинства широм Српске, а терете их да су провалили у осам кућа на подручју Лакташа и Прњавора, из којих су украли новац, накит и друге ствари у вриједности од 20.000 марака, сазнаје „Глас Српске".

Стојићу је лисице на руке у уторак ставила полиција у Лакташима, док је Јокић раније испитан, а од Гурдељевића ће изјава бити узета накнадно.

Према незваничним информацијама, поменута тројка је у крађе ишла из Зворника у аутомобилу изнајмљеном од рентакар агенције, а за чијим је воланом углавном био Јокић.

Извор близак истрази казао је да су пустошили куће по строго утврђеним правилима веће групе којој су припадали.

Полиција сумња да је том већом групом, која је имала око 20 чланова, руководио наводно Велимир Гурдељевић звани Века. Он се налази у затвору у Фочи, гдје издржава затворску казну, а ухапшен је почетком новембра по међународној потјерници и упућен на издржавање затворске казне због недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја.

- Провалници његове групе су били организовани у мање подгрупе по тројица. Свака од тих група је ишла у крађе у други град. Имали су добро подијељене улоге, па је један био возач, а други је проваљивао у куће и крао, док је трећи чувао стражу. Никад више од три пута нису ишли у пљачке у један град исти људи - казао је овај извор „Гласа Српске".

Он је додао да су проваљивали у домаћинства у Тополи, Српцу, Лакташима, Прњавору, Дервенти, Зворнику, Модричи, Брчком и неким градовима у ФБиХ.

- Осумњичени провалници су у крађе ишли углавном у изнајмљеним аутомобилима, а на њиховој мети су углавном биле куће поред магистралних путева како би им се што прије могао изгубити траг. Користили су возила јаче снаге као што су „ауди" и „мерцедес" - навео је извор.

Према његовим ријечима, поједини припадници поменуте групе крађе су чинили и сами одвојено од осталих.

У Полицијској управи Бањалука, наводећи иницијале, казали су да су Стојић, Гурдељевић и Јокић откривени захваљујући вишемјесечном раду полиције.

- На основу прикупљених доказа идентификована су три лица из Зворника Д. С, Р. Г. и Д. Ј, који су заједно или одвојено починили најмање осам тешких крађа током октобра. Углавном су различитим возилима из Зворника долазили до породичних кућа у Лакташима и Прњавору. У куће су проваљивали кроз врата и прозоре и крали су новац, али и разне предмете погодне за препродају - рекла је портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић, не наводећи више информација.

Незванично сазнајемо да откривена тројка има подебљи полицијски досије. Стојић је осуђиван због силовања и наводно је издржао казну, а хапшен је више пута због крађе возила и других ствари.

Њега је недавно хапсила и полиција у Зворнику због сумње да је починио више крађа. Тада је претресом куће коју користи пронађено више украдених ствари, разних кућанских апарата, алата,  брусилица и бушилица. Полиција га сумњичи и за паљевину аутомобила. Осумњичени Јокић и Гурдељевић раније су такође привођени због разних крађа.

Притвор

Поступајући тужилац бањалучког Окружног тужилаштва предложио је јуче једномјесечни притвор Драгану Стојићу, осумњиченом за тешке крађе, оштећење и одузимање туђе ствари.

- Приједлог је упућен Основном суду Бањалука због бојазни од утицаја на свједоке и понављања дјела. Осумњиченог теретимо да је са два лица, који су недоступни, од 5. до 29. октобра проваљивао у приватне куће у Лакташима и Прњавору. Украли су одређену количину новца, златни накит, аутомобил и друге ствари - саопштили су из Окружног тужилаштва Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана