Istraga o podmetanju eksploziva pod vozilo u Bileći: Letio u vazduh zbog likvidacije Bajčetića

Nebojša Tomašević
Istraga o podmetanju eksploziva pod vozilo u Bileći: Letio u vazduh zbog likvidacije Bajčetića

Bileća - Pod automobil "brilijans" Gavrila Bjelice (49) iz Bileće postavljena je improvizovana eksplozivna naprava sastavljena od privrednog eksploziva i upaljača ručne bombe, a motiv napada u kojem je teško povrijeđen povezan ja sa otmicom i ubistvom bilećkog ugostitelja Petra Bajčetića.

Eksplozija se desila u četvrtak oko 15 časova u krugu fabrike "Bilećanka", kada je Bjelica sjeo u vozilo i krenuo.

Izvor blizak istrazi je kazao da se pretpostavlja da je motiv napada to što je Bjelica možda "otkucao nekog" od učesnika pokušaja otmice i likvidacije vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića.

- Nije isključena ni mogućnost da je napad izvršen zbog njegovih drugih poslova i učešća u otmici Bajčetića, za šta ga tereti Republičko javno tužilaštvo. Sve se još istražuje i sve je na bazi pretpostavki - kazao je izvor blizak istrazi.

U trebinjskom Okružnom tužilaštvu saznajemo da je za sada utvrđeno da je eksplozivna naprava koja je postavljena pod vozilo Bjelice ručno sastavljena od privrednog eksploziva.

- Korišćen je upaljač od ručne bombe, za koji je zavezan kanap ili žica i zakačena za točak. Kada je Bjelica pokrenuo vozilo, točak je povukao kanap i izvukao osigurač, pa je došlo do eksplozije - rečeno je u Tužilaštvu.

Automobil koji je vozio Bjelica nije bio registrovan, već je na sebi imao privremene tablice iz Njemačke. Riječ je o vozilu kineske proizvodnje.

Bjelica je ranije optužen da je bio pripadnik zločinačkog udruženja Miljana Vujovića, kome se na teret stavlja da je organizovao otmicu i ubistvo Bajčetića. Vujović je još u bjekstvu. Bjelica je ranije kazao da nema veze sa tim i da je optužen samo zato jer se sastajao s optuženima u tom slučaju. Zbog pokušaja otmice Bajčetića u banjalučkom Okružnom sudu su osuđeni Đorđe Radmilović i Srđan Denda na ukupno dvije godine i pet mjeseci zatvora. Kao pomagač na šest mjeseci zatvora osuđen je bivši policajac MUP-a RS Dragan Šarenac.

Život mu nije ugrožen

U trebinjskoj Opštoj bolnici saznajemo da je Gavrilo Bjelica zadobio teške povrede, ali da mu trenutno život nije ugrožen. On je poslije sanacije povrede lijeve noge, koja mu je amputirana, prebačen sa Odjeljenja intenzivne njege na Odjeljenje hirurgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana