Интерпол трага за 160 држављана БиХ

Klix.ba
Интерпол трага за 160 држављана БиХ

Чак 160 држављана Босне и Хрцеговине налази се на централном регистру Интерпола и за њима су расписане потјернице због најтежих кривичних дјела. Наиме, међу бјегунцима су осумњичени за ратне злочине, убиства и тешка убиства, шверц дрогом, пљачке, силовања, финансијски криминал и бројна друга кривична дјела.

Број бјегунаца из БиХ на Интерполовој листи расте из године у годину, па је тако 2012. године било 80 особа на том списку, а у фебруару ове године већ 144 особе, пише Klix.ba.

За само девет мјесеци на листу је додано још 16 имена па је тако БиХ, када је ријеч о регији, заједно са Хрватском на првом мјесту по броју тражених криминалаца.

Интерпол, између осталих, трага за Бојаном Митић, која има и  држављанство БиХ, а ријеч је о чланици међународне криминалне групе "Пинк Пантер". Ова организација Митићеву тражи због разбојништва, а за њом су потјерницу расписали и Уједињени Арапски Емирати након пљачке златаре у Дубаију.

Међународна потрага расписана је и за Сенадом Кајтезовићем (31) из Горњих Пурића код Велике Кладуше због силовања 18-годишњакиње прије девет година.

Он је оптужен је да је 29. јула 2003. године, под пријетњом да ће је убити, силовао тада 18-годишњу Мају М. Он је својим аутомобилом из села Шуматац код Велике Кладуше повезао Мају М. (26), а одбио је повести њеног момка Дамира Талакића. Дјевојку је одвезао до каменолома у Марјановцу и силовао је. Талакић је овај догађај пријавио полицији, а кладушки полицајци су пронашли Сенада Кајтезовића у аутомобилу с Мајом М. одмах након што је починио кривично дјело.

Већ годинама Интерпол трага и за Хусеином Мекићем, који је 2005. године осуђен на 15 година затвора због убиства Пуљанке Антоније Шћулац (44) 14. априла 1991. године. Пуљанка је брутално убијена на војном полигону, гдје је брала шпароге. С циљем да се сексуално задовољи Мекић ју је изударао док није изгубила свијест те је газио по глави и врату до смрти, а "осудила" га је ДНК анализа сперме.

Занимљиво је да бројне особе за којима трага Интерпол, поред држављанства БиХ, имају и држављанство неке друге државе, често Србије или Хрватске.

Претпоставља се да су бројне особе са бх. држављанством за којима трага Интерпол данас у БиХ, али држава није дужна да их испоручује.

Међународна криминалистичка полицијска организација, између осталих, у свом регистру и даље има име Божидара Вучуревића, ратног начелника Требиња, а за којим је расписана потјерница због ратног злочина против цивилног становништва.

Траже се и Муниб Терзић из Ливна због наношења повреда и силовања, Саво Симић из Човић Поља због злоупотребе дрога, Јосип Нинић из Травника због убиства...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана