Inspektoru iz Srebrenice 28 mjeseci zatvora

Nezavisne
Inspektoru iz Srebrenice 28 mjeseci zatvora

Banjaluka, Srebrenica - Zbog primanja mita i falsifikovanja službene isprave, Ilijas Begić (58), ekološki inspektor u opštini Srebrenica, osuđen je danas na dvije godine i četiri mjeseca zatvora u Okružnom sudu u Banjaluci.

Dvije godine zatvora Begić je zaradio zbog primanja mita od 2.500 KM, dok mu je zbog falsifikovanja isprave izrečena kazna od osam mjeseci zatvora, zbog čega mu je izrečena  jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine i četiri mjeseca.

Osim zatvorske kazne Begiću je izrečena zabrana obavljanja poslova ekološkog inspektora u trajanju od tri godine nakon pravosnažnosti presude.

Presudom je odlučeno da on mora da vrati 500 KM Milisavu Jovanoviću od kojeg je uzeo mito, a biće mu oduzeto i 2.000 KM koje mu je dao on, a radi se o novcu Republičkog tužilaštva, kome će i biti vraćen, jer je taj novac pronađen prilikom hapšenja Begića.

Sudija Pane Gavrić rekao je da je na osnovu svih izvedenih dokaza utvrđeno da je optuženi počinio djela za koja ga terete, a Sud je cijenio činjenicu da nije osuđivan i da je povratnik u Srebrenicu.

“S obzirom na to da se radi o koruptivnom krivičnom djelu, odlučeno je da optuženom bude izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva i dužnosti”, pojasnio je sudija Gavrić.

Begić je, kako se navodi presudom, u više puta uzeo 2.500 KM mita od Milisava Jovanovića, direktora poslovnice firme “Master frigo”, da bi zauzvrat sakrio nepravilnosti i da ne bi kaznio to preduzeće. Tokom kontrole ove firme u Skelanima, kod Srebrenice,  inspektor je Jovanoviću rekao da mu nije uredna dokumentacija zbog čega firmi prijeti kazna od 20.000, a odgovornom licu 3.000 KM, ali da se “sve može srediti za 500 KM”. Jovanović mu je dao novac, a zauzvrat je dobio obećanje da će biti miran godinu dana po pitanju kontrola i u zapisniku naveo da je stanje uredno, a potom ga potpisao umjesto Jovanovića.

Nakon nekog vremena  inspektor se ponovo bacio na kontrolu istog preduzeća, a kada je u firmi ugledao krompir, utovario je sebi tri vreće.

U optužnici se navodi da je od Jovanovića zatražio još 2.000 KM “da bi bio miran četiri godine” od inspekcijskih kontrola, a zatim dogovorio preuzimanje novca.

Njih dvojica su se našla 19. marta ove godine na parkingu u Konjević Polju, gdje je inspektor u autu dobio pare, ali je nakon toga uhapšen i kod njega je pronađen novac.

Presudom danas nije bio zadovoljan Gordan Jovičević smatrajući da u radnjama njegovog klijenta nema krivičnih djela za koja ga tereti optužnica te je najavio žalbu na presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana