Inspektorima 25 godina i deset mjeseci zatvora

Nebojša Tomašević
Inspektorima 25 godina i deset mjeseci zatvora

Banjaluka - Inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti Srđan Radulović (30), Ognjen Stijak (30) i Marko Kovačević (30) osuđeni su juče na ukupno 23 godine i tri mjesec zatvora u Okružnom sudu zbog organizovane trgovine drogom i drugih djela. A kada se tome doda da su ostala petorica policijskih službenika u ovom procesu osuđena na još 31 mjesec dolazi se do ukupne cifre od 25 godina i deset mjeseci zatvora.

Tako je odlučilo Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić.

Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina i pet mjeseci, Kovačević na šest godina i pet mjeseci, a Stijak na pet godina i pet mjeseci zatvora. Ostalih pet policijskih službenika kojima je suđeno u ovom procesu dobilo je ukupno 31 mjesec zatvora.

Nekadašnji šef Odsjeka za suzbijanje trgovine drogom Goran Mihajlica (33) dobio je osam mjeseci zatvora. Inspektori Darijo Dabić (30) osuđen je na deset, Gavrilo Šiniković (33) na sedam a Jovan Miljković (28) i Vladimir Marčeta (31) na po tri mjeseca zatvora.  Njima su kazne izrečene zbog zloupotrebe policijskih ovlašćenja, premla-ćivanje osumnjičenih, iznuđivanja iskaza, falsifikovanja službene isprave i povreda ljudskog dostojanstva.

Osuđeni su mirno prihvatili izrečene kazne a i Sudsko vijeće je zaprijetilo da će bilo kakvo gestikuliranje biti sankcionisano izbacivanjem iz sudnice. Prvooptuženim Raduloviću, Kovačeviću i Stijaku u kaznu će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru  u kojem se nalaze od oktobra 2013. godine.

Advokat Kovačevića i Šinikovića Simo Tošić je kazao da će se žaliti na ovu presudu i smatra da će ona "pasti" na Vrhovnom sudu RS. Istakao je da su nesrazmjerne kazne izrečene prvoj trojici kojima sud stavlja na teret da su bili članovi zločinačkog udruženja. Tošić je kazao da vjeruje da će se i ostali branioci optuženih žaliti na presudu.

Advokati ostalih optuženih i tužioci juče nisu davali izjave novinarima jer su poslije izrečenih presuda ekspresno napustili sudnicu.

Prema navodima u presudi  Radulović, Kovačević i Stijak su organizovano preprodavali drogu od početka 2011. godine do oktobra 2013. godine. Činili su zločinačko udruženje kojim je rukovodio Radulović koji je angažovao narko-dilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Član njihovog udruženja bio je i policajac Slavko Đurkić koji je priznao krivicu. U presudi se navodi da su oni za potrebe zločinačkog udruženja uzimali dio droge zaplijenjenih tokom policijskih akcija i davali dilerima Bošnjaku, te Damiru Čudiću i Vladimiru Kesić da je preprodaju za njih. Navodi se da su prodali oko osam kilograma heroina i 6,7 kilograma  marihuane i zaradili oko 117.000 maraka. Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina vrijednog 100.000 maraka. On je navodno heroin za njih prodavao u kafićima "Milenijum" i "Tifani", kao i u naselju Obilićevo. Čudić i Kesić su drogu prodavali u manjim pakovanjima kod Osnovne škole "Branko Ćopić" u Boriku.

Takođe su osuđeni jer su narko-dilere na području Banjaluke te ih prinuđivali da za njih prodaju drogu. Oni koji na to ne bi pristali bili bi premlaćeni ili uhapšeni i protiv njih bi se pokrenuo krivični postupak. Između ostalog tjerali su i tukli Aleksandra Ninkovića da za njih prodaje drogu, kao i Dragoljuba Pašagića koji na to nije pristao pa su ga uhapsili te protiv njega inicirali krivični postupak. U presudi se dodaje da su oni tokom  pretresa falsifikovali službene zapisnike i navodili da su pretresima bili prisutni svjedoci iako to nije tačno.

Obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić je istakla da je sud ocijenio da je tužilaštvo dokazalo sve navode optužnice. Istakla je da je otežavajuće za sve to što su krivična djela počinili kao službene osobe policijski inspektori. Olakšavajuće je to što nisu osuđivani  sem Dabića koji iza sebe ima jednu presudu.

Optužnica protiv inspektora podignuta je 11, a potvrđena 14. aprila  2014. godine.

Zabrana i imovina  

Sudsko vijeće je donijelo rješenje kojim se osuđenima Srđanu Radulović, Marku Kovačeviću i Ognjenu Stijaku zabranjuje rad na poslovima koji su radili u trajanju od pet godina. Vijeće je odbilo zahtjev Specijalnog tužilaštva da  oduzme 117.000 maraka navodno zarađenih krivičnim djelom te da se od Stijaka oduzme još 9.000 maraka i 449 evra. Sud  smatra da tužilaštvo nije dokazalo koliko su zaradili krivičnim djelom pa je zato ovaj zahtjev odbijen.

 

Bošnjak

Goran Bošnjak iz Banjaluke, koji je bio pripadnik zločinačkog udruženja inspektora osuđen je 17. marta na dvije godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog organizovanog šverca heroina. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je zaključio sa Specijalnim tužilaštvom RS. Bošnjak  je ranije bio zaključio sporazum sa Specijalnim tužilaštvom prema kojem je trebao da svjedoči protiv optuženih inspektora. Međutim, na sudu je odbio da svjedoči, pa je uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana