Инспекторима 25 година и десет мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Инспекторима 25 година и десет мјесеци затвора

Бањалука - Инспектори бањалучког Центра јавне безбједности Срђан Радуловић (30), Огњен Стијак (30) и Марко Ковачевић (30) осуђени су јуче на укупно 23 године и три мјесец затвора у Окружном суду због организоване трговине дрогом и других дјела. А када се томе дода да су остала петорица полицијских службеника у овом процесу осуђена на још 31 мјесец долази се до укупне цифре од 25 година и десет мјесеци затвора.

Тако је одлучило Судско вијеће којим је предсједавала судија Сњежана Кудрић.

Радуловић је осуђен на јединствену казну од 11 година и пет мјесеци, Ковачевић на шест година и пет мјесеци, а Стијак на пет година и пет мјесеци затвора. Осталих пет полицијских службеника којима је суђено у овом процесу добило је укупно 31 мјесец затвора.

Некадашњи шеф Одсјека за сузбијање трговине дрогом Горан Михајлица (33) добио је осам мјесеци затвора. Инспектори Даријо Дабић (30) осуђен је на десет, Гаврило Шиниковић (33) на седам а Јован Миљковић (28) и Владимир Марчета (31) на по три мјесеца затвора.  Њима су казне изречене због злоупотребе полицијских овлашћења, премла-ћивање осумњичених, изнуђивања исказа, фалсификовања службене исправе и повреда људског достојанства.

Осуђени су мирно прихватили изречене казне а и Судско вијеће је запријетило да ће било какво гестикулирање бити санкционисано избацивањем из суднице. Првооптуженим Радуловићу, Ковачевићу и Стијаку у казну ће бити урачунато и вријеме проведено у притвору  у којем се налазе од октобра 2013. године.

Адвокат Ковачевића и Шиниковића Симо Тошић је казао да ће се жалити на ову пресуду и сматра да ће она "пасти" на Врховном суду РС. Истакао је да су несразмјерне казне изречене првој тројици којима суд ставља на терет да су били чланови злочиначког удружења. Тошић је казао да вјерује да ће се и остали браниоци оптужених жалити на пресуду.

Адвокати осталих оптужених и тужиоци јуче нису давали изјаве новинарима јер су послије изречених пресуда експресно напустили судницу.

Према наводима у пресуди  Радуловић, Ковачевић и Стијак су организовано препродавали дрогу од почетка 2011. године до октобра 2013. године. Чинили су злочиначко удружење којим је руководио Радуловић који је ангажовао нарко-дилера Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу. Члан њиховог удружења био је и полицајац Славко Ђуркић који је признао кривицу. У пресуди се наводи да су они за потребе злочиначког удружења узимали дио дроге заплијењених током полицијских акција и давали дилерима Бошњаку, те Дамиру Чудићу и Владимиру Кесић да је препродају за њих. Наводи се да су продали око осам килограма хероина и 6,7 килограма  марихуане и зарадили око 117.000 марака. Бошњак је за инспекторе продао око осам килограма хероина вриједног 100.000 марака. Он је наводно хероин за њих продавао у кафићима "Миленијум" и "Тифани", као и у насељу Обилићево. Чудић и Кесић су дрогу продавали у мањим паковањима код Основне школе "Бранко Ћопић" у Борику.

Такође су осуђени јер су нарко-дилере на подручју Бањалуке те их принуђивали да за њих продају дрогу. Они који на то не би пристали били би премлаћени или ухапшени и против њих би се покренуо кривични поступак. Између осталог тјерали су и тукли Александра Нинковића да за њих продаје дрогу, као и Драгољуба Пашагића који на то није пристао па су га ухапсили те против њега иницирали кривични поступак. У пресуди се додаје да су они током  претреса фалсификовали службене записнике и наводили да су претресима били присутни свједоци иако то није тачно.

Образлажући пресуду предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић је истакла да је суд оцијенио да је тужилаштво доказало све наводе оптужнице. Истакла је да је отежавајуће за све то што су кривична дјела починили као службене особе полицијски инспектори. Олакшавајуће је то што нису осуђивани  сем Дабића који иза себе има једну пресуду.

Оптужница против инспектора подигнута је 11, а потврђена 14. априла  2014. године.

Забрана и имовина  

Судско вијеће је донијело рјешење којим се осуђенима Срђану Радуловић, Марку Ковачевићу и Огњену Стијаку забрањује рад на пословима који су радили у трајању од пет година. Вијеће је одбило захтјев Специјалног тужилаштва да  одузме 117.000 марака наводно зарађених кривичним дјелом те да се од Стијака одузме још 9.000 марака и 449 евра. Суд  сматра да тужилаштво није доказало колико су зарадили кривичним дјелом па је зато овај захтјев одбијен.

 

Бошњак

Горан Бошњак из Бањалуке, који је био припадник злочиначког удружења инспектора осуђен је 17. марта на двије године затвора у бањалучком Окружном суду због организованог шверца хероина. Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је закључио са Специјалним тужилаштвом РС. Бошњак  је раније био закључио споразум са Специјалним тужилаштвом према којем је требао да свједочи против оптужених инспектора. Међутим, на суду је одбио да свједочи, па је ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана