Инцидент на суђењу Кенану Крши: Пријетио новинарима да ће их казнити Алах

Небојша Томашевић
Инцидент на суђењу Кенану Крши: Пријетио новинарима да ће их казнити Алах

Сарајево - Пишете да сам педофил, погани једна. Запамтићеш од сада па за 10 година. Алах ће те казнити, казао је јуче у сарајевском Кантоналном суду Кенан Кршо (41), оптужен за полни однос са дјететом и одузимање дјевојчице Е. Б. (12) из Сарајева.

Инцидент се десио прије почетка суђења наочиглед тужиоца Јасмина Јахјаефендића и судске полиције. У овом случају оптужен је и Јасмин Зунђа кога терете да је Крши помогао у одузимању дјевојчице, односно да му је уступио свој стан у коме је он био с њом и то крио.

Кршо је из Казнено-поправног завода на суђење доведен у бијелој одјећи, са бијелом капицом и косом сплетеном у мале плетенице, а Зунђа, који се брани са слободе, је приведен.

Прије него се окомио на новинаре, Кршо се шалио са адвокатом Омаром Мехмедбашићем који брани Зунђу.

На самом почетку суђења Кршо је казао да је током рата у БиХ од Алије Изетбеговића добио похвале за ратне заслуге, док се Зунђа правдао да није био у рату јер су му погинула три брата. Кршо је још казао да је давно условно осуђиван због оштећења туђе ствари, док је Зунђа признао да је раније осуђиван због крађе и посједовања дроге. Након ових уводних ријечи на приједлог тужиоца Јахјаефендића, и прије читања оптужнице јавност је искључена са суђења.

Кршу оптужница терети за кривично дјело одузимање дјетета и полни однос са дјететом на нарочито понижавајући начин, док Зунђу терети за кривично дјело помоћ при одузимању дјетета. Кршо и Зунђа су оптужени да су учествовали у нестанку дјевојчице Е. Б. (12) у новембру прошле године.

Како је наведено у оптужници, случај је откривен када је оптужени Зунђа замолио породичног пријатеља да преспава једну ноћ код њега. Човјеку је било нејасно зашто то тражи када има свој стан у Храсном.

Зунђа му је рекао да је Кршо у његовом стану са својом трећом супругом, а у питању је била дванаестогодишња дјевојчица Е. Б. чији је нестанак раније пријавила мајка и за то оптужила управо Кршу.

Зунђиног пријатеља то је узнемирило па се повјерио познанику полицајцу, који је одмах пријавио случај својим колегама. Убрзо је организована акција спасавања заточене дјевојчице из стана, а Кршо и Зунђа су одмах приведени.

Овај случај због заштите дјевојчице затворен је за јавност, тако да ни сви детаљи оптужнице нису јавно саопштени. Кршо се налази у притвору, док је Зунђа недавно пуштен да се брани са слободе.

Исламска држава

Кенан Кршо је особа са дебелим криминалним досијеом, а био је и дугогодишњи зависник од хероина и других опијата. У посљедње вријеме "окренуо се вјери", након чега је постао познат као велики симпатизер Исламске државе (ИС). У јануару 2015. изазвао је инцидент у Сарајеву када је упао у џамију носећи на себи мајицу са заставом ИС-а, те је вербално напао и имама Мухамеда Велића.

Краћи период боравио је на подручју Сирије и контактирао са припадницима вехабијског покрета из БиХ који су се као припадници ИС-а и паравојних формација борили на ратиштима у Сирији и Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана