Имовина брачног пара Стојић остаје Српској

Н. Т.
Имовина брачног пара Стојић остаје Српској

Бањалука - Уставни суд БиХ одбио је као неосноване жалбе Љиљане Стојић, супруге бившег генералног секретара и шефа кабинета предсједника РС осуђеног Мирка Стојића, на одлуке о одузимању имовине стечене кривичним дјелом.

Тиме је потврђена одлука да се од супружника одузме четворособан стан од 133 квадрата и два гаражна мјеста у Новом Саду јер су стечени кривичним дјелом.

Ова одузета имовина процијењена је на 220.000 марака. Мирко Стојић је правоснажно осуђен на двије године затвора у Врховном суду РС 30. новембра 2012. године због злоупотреба које је починио током док је обављао послове шефа односно генералног секретара кабинета предсједника РС.  Уставни суд БиХ одбио је и жалбу Љиљане на одлуку бањалучког Окружног суда од 30. октобра 2014. године. Том пресудом супружницима Стојић је одузет и трособан стан у Бањалуци од 96 квадратних метара и гаража површине 14  квадрата.  Врховни суд РС је поништио дио те пресуде и случај вратио на ново суђење.

Након тога је 28. јуна 2016. године у поновљеном поступку бањалучки Окружни суда одбио захтјев тадашњег Специјалног тужилаштва Републике Српске да се од Љиљане одузме још 36.770 КМ. На ту одлуку Тужилаштво се није жалило па је она постала правоснажна и важећа. Поступак за одузимање имовине породице Стојић вођен је у три наврата. Прво је у децембру 2013. године донесено рјешење којим се Стојићима одузима трособан стан у Бањалуци од 96  квадратних метара и гаража површине 14 квадратних метара и одузет четворособан стан од 133 квадрата и гаража од  20 квадрата у Новом Саду у Србији. Ово рјешење је укинуто и случај враћен на ново суђење.  Врховни суд РС је потврдио дио рјешења о одузимању дијела имовине Стојића, односно стана и гараже у Новом Саду. У оквиру  пресуде Мирку Стојићу је раније одузето 35.000 КМ јер је новац прибављен кривичним дјелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана