Hor Akademije umjetnosti i Jedinstvo održali koncert: A kapela djela Česnokova ostavila poseban utisak

Mirna Pijetlović
Hor Akademije umjetnosti i Jedinstvo održali koncert: A kapela djela Česnokova ostavila poseban utisak

Banjaluka - Muzičari poneseni najljepšim emocijama, svojim dostojanstvenim nastupom u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci u srijedu uveče, evocirali su uspomene na umjetnika Vladu Miloševića, koji je svojevremeno dirigovao Horom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Mješoviti horom srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Dirigent Nemanja Savić podsjetio je da je Vlado Milošević, u čiju čast se proteklih dana održava manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", dirigovao "Jedinstvom" od 1931. do 1941. godine.

Publika je tako imala priliku da, pored ova dva hora, čuje i nekoliko solista sa Akademije umjetnosti, kao i Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

Prisutnim ljubiteljima horske muzike na najljepši način su se prikladnim kompozicijama predstavili soprani Aneta Makanjić i Milica Stjepić, mecosopran Biljana Kerkez, bariton Lazar Radoja te tenor Radojica Žagran.

Na samom početku nastupa združeni horovi izveli su dva a kapela djela poznatog ruskog kompozitora Pavela Česnokova, a riječ je o kompozitoru koji je napisao grandiozan i interesantan horski opus.

- Sve ono što je Česnokov napisao za hor je jako zvučno i impresivno, a njegove kompozicije izvode svjetski poznati horovi - ispričao je Savić.

Na repertoaru koncerta se našlo jedno, po mnogo čemu, interesantno vokalno instrumentalno djelo savremenog srpskog kompozitora Zorana Hristića "Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici Hilandarskoj".

- Ova kompozicija nastala je na tekst čuvenog književnika i pjesnika Ljubomira Simovića i to djelo bila je inspiracija Hristiću da uradi jedno nesvakidašnje djelo. Pored solista, kuriozitet izvođenju ovog djela činila je instrumentalna matrica, a kao pijanista nastupila je Sanja Čolić-Zelić, što je izvođenje ove kompozicije svakako podiglo na jedan viši nivo - istakao je dirigent Nemanja Savić.

Snaga glasova vrhunskih muzičara, koji su sa ovim horovima nastupali širom svijeta, a za svoje nastupe nagrađivani visokim uglednim priznanjima, još jednom su dokazali da naša publika voli i podržava izvođenje horske muzike, koja će sigurno, uz sav trud i zalaganje umjetnika, nastaviti da niže uspjehe i osvaja svjetske scene.

Utisci

- Prezadovoljni smo nastupom, ali i reakcijama mnogobrojne publike koja uvijek rado dođe da nas podrži. Cjelokupan nastup je održan na zavidnom izvođačkom nivou, a pozitivna atmosfera uticala je da svaka kompozicija bude nadahnuto izvedena - rekao je dirigent Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana