Холанђанин мућкама у Сребреници зарадио 340.000 КМ

Невена Бунић
Холанђанин мућкама у Сребреници зарадио 340.000 КМ

Сребреница - Власник и директор предузећа "Еко – М" из Зеленог Јадра код Сребренице, Холанђанин Хендрик Маријус де Вилт (61) пријављен је Окружном тужилаштву у Бијељини због злоупотреба на основу којих је незаконито присвојио око 340.000 КМ, сазнаје "Глас Српске".

Холанђанин се сумњичи да је продао виљушкаре, приколице и друге радне машине у власништву фирме која производи пелет, а да на то према приватизационом купопродајном уговору предузећа није имао право. Такође, Де Вилт се сумњичи да је при куповини удјела овог предузећа 2015. године, био дужан да плати продавцу 150.000 евра, што није учинио. Противправно је и подигао кредит на рачун ове фирме а на терет му се ставља и да је набављао дрва за потребе фирме а да те куповине није прокњижио. Све ове незаконитости направио је у току 2015. и 2016. године.

У Полицијској управи Зворник рекли су да пријављеног терете за кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди.

- Х. М. В. се сумњичи да је продао радне машине предузећа, што је супротно одредбама уговора о купопродаји власничког удјела капитала овог предузећа. Он је за потребе ове фирме набавио већу количину сировине, а те куповине није евидентирао. Наведеним радњама, прибављена је противправна имовинска корист за наведено предузеће у износу од 150.000 евра и 40.600 КМ - рекао је портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар. 

Де Вилту се на терет ставља и да је подигао кредит у банци при чему је као гаранцију, ставио хипотеку на цјелокупну имовину предузећа.

- На овај начин је поступио супротно одредбама уговора о купопродаји власничког удјела наведеног предузећа, по коме Х.М.В. као купац, није могао отуђивати имовину предузећа нити стављати терете на исту до коначне исплате дуга продавцу  - додао је Бобар.

Холанђанин је испитан у Полицијској станици Зворник и даљи поступак чека на слободи.

Злоупотребе

Да су злоупотребе у предузећима све чешће доказује и случај малверзација у предузећу "Нова форма" у Добоју. Против директора овог предузећа М. М. у новембру је поднесен извјештај тужилаштву због сумње да је злоупотребом положаја оштетио буџет и ванбуџетске фондове Српске за око 4,59 милиона марака. Њему се на терет ставља да је од јануара 2014. до 30. јуна ове године, наложио да се закључе уговори о цесији и компензацији у "Новој форми", иако су рачуни овог предузећа били блокирани због милионског дуга према Пореској управи РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана