Хапшења због злочина у Штрпцима

Б92, Дневни аваз
Хапшења због злочина у Штрпцима

Београд - У Србији је ухапшено пет, а у БиХ 10 особа осумњичених да су 1993. из воза на релацији Београд-Бар извели 20 људи и потом их убили, потврђено је за Б92.

"Отмица у Штрпцима" је назив за злочин од 27. фебруара 1993. године у коме су припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића, уз логистичку помоћ државе Србије, отели групу путника из воза 671 на релацији Београд–Бар.

МУП Србије је саопштио да су ухапшени Г.Л. (1956), Ј.Л. (1953), Љ.В. (1962), Д.В. (1960) и Д.Ђ. (1975).

Међу ухапшенима су некадашњи припадници војске Републике Српске и полиције, као и припадници паравојне формације "Осветници" којом је командовао Милан Лукић: командант интервентне вишеградске бригаде Бобан Инђић, брат хашког осуђеника Милана Лукића Гојко Лукић, и командант Вишеградске бригаде Лука Драгићевић.

За отмицу и убиство путника у Штрпцима за сада је одговарао једино Небојша Ранисављевић из Деспотовца.

Он је 9. септембра 2002. по пресуди Вишег суда у Бијелом Пољу, осуђен на 20 година затвора.

Милан Лукић је у Хашком трибуналу већ осуђен на доживотну казну затвора због злочина у Вишеграду.

Хапшење је изведено у сарадњи тужилаштава за ратне злочине Србије и Босне и Херцеговине, која су за овај случај формирала посебан истражни тим, а укључена је и посебна екипа припадника МУП-а Србије.

Отети путници, 18 Бошњака и један Хрват, потом су ликвидирани. Већина убијених су били држављани Србије и Црне Горе и били су углавном из Прибоја, Пријепоља, Београда и Подгорице.

Међу њима је било и држављана Босне и Херцеговине. Посмртни остаци 16 путника још нису пронађени, док су посмртни остаци Расима Ћорића и Јусуфа Растодера пронађени у језеру Перучац. Некомплетни остаци трећег путника Халила Зупчевића су такође пронађени у језеру Перучац.

У том злочину убијени су: Халил Зупчевић, Сенад Ђечевић, Есад Капетановић, Иљаз Личина, Фехим Бакија, Рифат Хусовић, Исмет Бабачић, Шећо Софтић, Адем Аломеровић, Расим Ћорић, Фикрет Мемовић, Февзија Зековић, Џафер Топузовић, Мухедин Ханић, Сафет Прељевић, Нијазим Кајевић, Звјездан Зуличић, Јусуф Растодер и Томо Бузов.

Међу људима изведеним из воза је био и један црнац чија је судбина непозната.

Ухапшено десеторо у БиХ

По наредбама Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, јутрос је истовремено спроведена полицијска акција у којој је лишено слободе више осумњичених особа, од чега десеторо у БиХ.

Два тужилаштва у овом предмету су формирала заједнички истражни тим, који је око годину дана, интензивно, на подручју БиХ и Србије, у сарадњи са полицијским агенцијама из двије државе, прикупљао доказе о починитељима злочина, који је био нерасвјетљен 19 година.

Детаљном и темељном истрагом прикупљени су докази о починитељима овог злочина, а тужиоци из Сарајева и Београда, који воде предмет, у сталном су контакту од почетка акције хапшења у раним јутарњим сатима.

Међу осумњиченима има високо рангираних војних руководилаца ВРС из тог периода, као и директних извршилаца који су учествовали у суровим мучењима и каснијим егзекуцијама жртава које су након убиства бачене у ријеку Дрину.

Из кабинета српског тужилаца изражено је задовољство због успјешног рада заједничког тима, који је успио да расветли злочин, те је на тај начин донио наду и правду породицама жртава, које већ двије деценије трагају за посмртним остацима својих најближих и позивају на откривање и кажњавање починитеља. Осумњичени ће данас бити предати поступајућим тужиоцима, који ће испитати осумњичене, те након тога донијети одлуку о покретању предлога за одређивање мјере притвора.

Тужилаштва БиХ и Србије настављају заједничку сарадњу на откривању и процесуирању предмета ратних злочина, а о оствареном резултату биће информисани МКСЈ, ММКС, као и Савјет безбједности УН-а

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана