Golf odvezao 27 mafijaša iza brave

Nebojša Tomašević
Golf odvezao 27 mafijaša iza brave

Zvornik, Tuzla - Policija je u okviru akcije "Golf" uhapsila 27 osoba zbog sumnje da su se bavile organizovanom krađom automobila, iznudama i falsifikovanjem isprava.

U akciji, koja je izvedena u petak, na području Zenice uhapšeno je 15, Zvornika devet, Tuzle dvije i Visokom jedna osoba. Prema nezvaničnim informacijama, na području Zvornika uhapšeni su: Željko Rakić zvani Ćine, Savo Manojlović, Jovan Stojkić Jole, Bojan Đokić Đurđo, Bojan Raonić, Radivoje Sekulić zvani Čeljevac, Milenko Samardžić, Blagoje Vlačić i Stefan Savić. Na području Zeničko-dobojskog kantona uhapšeni su Željko Trgić, Muharem Smailović, Selvedin Porča, Senad Kulić, Senad Ibraković, Sanel Hadžović, Kenan Spahić, Emir Hinović, Belmin Efendić, Samir Hrnjić, Mehmed Arnaut, Vedad Kasap i Kenan Behran. Osim njih, na području Viteza uhapšen je Edo Ibraković kod koga je pronađena puška, a u Tešnju je uhapšen Admir Hotić. Policija je prilikom hapšenja Trgića kod njega pronašla djevojku Dženanu Ć. koja se vodi kao nestala.

Policija uhapšene sumnjiči za organizovani kriminal i to za djela teške krađe, falsifikovanje i iznude, a nekima od uhapšenih u Zenici na teret se stavlja i trgovina drogom.

Prema policijskim saznanjima, uhapšeni su organizovano krali razne automobile, prepravljali im dokumentaciju i brojeve te ih preprodavali. Neke od ukradenih automobila su sjekli u dijelove i prodavali ih, a izrađivali su i lažnu dokumentaciju za vozila.

Akcija "Golf" izvedena je po nalogu kantonalnih sudova u Tuzli i Zenici. Uhapšeni na području Tuzle, Visokog i Zvornika predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a uhapšeni u Zenici u zeničko tužilaštvo.

Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić rekao je da su u okviru akcije pronađena dva ukradena automobila, razni alati za obijanje vozila i rezervni dijelovi, nekoliko mobilnih telefona i uređaji za navigaciju.

Portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić je kazala da je na području ovog kantona zaplijenjena određena količina oružja, droge i alata za krađe vozila. Pronađeni su i mobilni telefoni i razne SIM kartice koji su koristili osumnjičeni. Ahmićeva je kazala da s ciljem zaštite istrage ne može otkrivati detalje.

Većina uhapšenih u akciji "Golf" policiji je poznata odranije po raznim krivičnim djelima. Željko Rakić iz Zvornika bio je uhapšen u maju 2013. godine zbog sumnje da je iznajmio tri automobila iz rentakar agencije u Banjaluci i potom ih prodao u Srbiji. Za Rakića i Savu Manojlovića iz Zvornika pojedini vlasnici auto-kuća prošle godine su govorili da su oni glavni naručioci krađa automobila na području sjeveroistočne Bosne.

- U slučaju svih naših ukradenih automobila dobili smo informacije da je naručilac Željko Rakić. No, niko ništa ne preduzima, niti želi napismeno da potvrdi da li se i protiv koga vodi istraga - kazao je prošle godine vlasnik rentakara "Auto Pljasković" Brčko Sanel Pljasković.

Vlačić i Samardžić ranije su hapšeni zbog krađa, a teretili su se za krađu 160.000 evra od D. G. iz Zvornika tokom 2010. godine. Trgić je hapšen i osuđivan zbog trgovine drogom.

Pretresi

U okviru akcije "Golf" policija je pretresla 38 lokacija u Tuzli, Kalesiji, Zvorniku, Visokom i na području Zenice.

Iz CJB Bijeljina saopšteno je da su pretresli 15 lokacija. Na području Zeničko-dobojskog kantona policija je pretresla 18 lokacija, a na području Tuzle pretresene su tri i na području Visokog dvije lokacije.

Pretreseni su kuće, stanovi i vozila koja su koristili osumnjičeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana