Голф одвезао 27 мафијаша иза браве

Небојша Томашевић
Голф одвезао 27 мафијаша иза браве

Зворник, Тузла - Полиција је у оквиру акције "Голф" ухапсила 27 особа због сумње да су се бавиле организованом крађом аутомобила, изнудама и фалсификовањем исправа.

У акцији, која је изведена у петак, на подручју Зенице ухапшено је 15, Зворника девет, Тузле двије и Високом једна особа. Према незваничним информацијама, на подручју Зворника ухапшени су: Жељко Ракић звани Ћине, Саво Манојловић, Јован Стојкић Јоле, Бојан Ђокић Ђурђо, Бојан Раонић, Радивоје Секулић звани Чељевац, Миленко Самарџић, Благоје Влачић и Стефан Савић. На подручју Зеничко-добојског кантона ухапшени су Жељко Тргић, Мухарем Смаиловић, Селведин Порча, Сенад Кулић, Сенад Ибраковић, Санел Хаџовић, Кенан Спахић, Емир Хиновић, Белмин Ефендић, Самир Хрњић, Мехмед Арнаут, Ведад Касап и Кенан Бехран. Осим њих, на подручју Витеза ухапшен је Едо Ибраковић код кога је пронађена пушка, а у Тешњу је ухапшен Адмир Хотић. Полиција је приликом хапшења Тргића код њега пронашла дјевојку Џенану Ћ. која се води као нестала.

Полиција ухапшене сумњичи за организовани криминал и то за дјела тешке крађе, фалсификовање и изнуде, а некима од ухапшених у Зеници на терет се ставља и трговина дрогом.

Према полицијским сазнањима, ухапшени су организовано крали разне аутомобиле, преправљали им документацију и бројеве те их препродавали. Неке од украдених аутомобила су сјекли у дијелове и продавали их, а израђивали су и лажну документацију за возила.

Акција "Голф" изведена је по налогу кантоналних судова у Тузли и Зеници. Ухапшени на подручју Тузле, Високог и Зворника предати су у надлежност Кантоналног тужилаштва у Тузли, а ухапшени у Зеници у зеничко тужилаштво.

Портпарол МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић рекао је да су у оквиру акције пронађена два украдена аутомобила, разни алати за обијање возила и резервни дијелови, неколико мобилних телефона и уређаји за навигацију.

Портпарол МУП-а Зеничко-добојског кантона Алдина Ахмић је казала да је на подручју овог кантона заплијењена одређена количина оружја, дроге и алата за крађе возила. Пронађени су и мобилни телефони и разне СИМ картице који су користили осумњичени. Ахмићева је казала да с циљем заштите истраге не може откривати детаље.

Већина ухапшених у акцији "Голф" полицији је позната одраније по разним кривичним дјелима. Жељко Ракић из Зворника био је ухапшен у мају 2013. године због сумње да је изнајмио три аутомобила из рентакар агенције у Бањалуци и потом их продао у Србији. За Ракића и Саву Манојловића из Зворника поједини власници ауто-кућа прошле године су говорили да су они главни наручиоци крађа аутомобила на подручју сјевероисточне Босне.

- У случају свих наших украдених аутомобила добили смо информације да је наручилац Жељко Ракић. Но, нико ништа не предузима, нити жели написмено да потврди да ли се и против кога води истрага - казао је прошле године власник рентакара "Ауто Пљасковић" Брчко Санел Пљасковић.

Влачић и Самарџић раније су хапшени због крађа, а теретили су се за крађу 160.000 евра од Д. Г. из Зворника током 2010. године. Тргић је хапшен и осуђиван због трговине дрогом.

Претреси

У оквиру акције "Голф" полиција је претресла 38 локација у Тузли, Калесији, Зворнику, Високом и на подручју Зенице.

Из ЦЈБ Бијељина саопштено је да су претресли 15 локација. На подручју Зеничко-добојског кантона полиција је претресла 18 локација, а на подручју Тузле претресене су три и на подручју Високог двије локације.

Претресени су куће, станови и возила која су користили осумњичени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана