Година од страдања породице Ђедовац: Опустјелу кућу чува вјерни пас

nezavisne.com
Година од страдања породице Ђедовац: Опустјелу кућу чува вјерни пас

Добој - Само лавеж пса могао се чути у дворишту куће четворочлане породице Ђедовац у Становима, која је прије годину дана смртно страдала на пружном прелазу Грабовица у судару аутомобила и теретног воза.

У дворишту у којем су некада боравили Славица (46), Златко (53), Николина (18) и Кристина (17) сада је само њихов пас, који чува ово домаћинство које је потпуно опустјело 12. марта прошле године, када је породици угашен живот.

"Пошто су брат и сестра у Швајцарској, ја водим рачуна колико могу, бринемо се да одржавамо, да имамо некакав осјећај да су међу нама, ал' у ствари нису већ одавно", прича кроз сузе Зоран Ђедовац, Златков брат.

Наводи да је то уједно била и родитељска кућа, у којој су сви одрасли.

"Родитељи када су умрли нисмо осјетили да их нема јер су ту били Златко и Славица. Ја сам увијек имала гдје доћи", каже потресено Златкова сестра Зора Митровић.

Зоран и Божидар Ђедовац те Зора Митровић, два брата и сестра страдалог Златка, испричали су да ће у суботу бити одржан једногодишњи помен њиховим најближим.

Саобраћајна несрећа се догодила када се аутомобил, у којем се налазила четворочлана породица, сударио с теретним возом "Жељезница РС", који је саобраћао на релацији од Омарске до Зенице.

За воланом пасата је била Славица, док је на мјесту сувозача сједио супруг Златко, а кобне ноћи из Станова кренули су у Добој по кћерке, које су биле на рођенданској забави.

Супружници су у судару аута и воза на лицу мјеста смртно страдали, док су њихове кћерке Николина (18) и Кристина (17) задобиле тешке повреде, од којих је млађа умрла у добојској болници неколико сати након несреће.

Николина је умрла дан касније у Универзитетском клиничком центру РС.

"Ми смо имали план да их послије средње школе пребацимо у Њемачку на годину дана, да би научиле језик, и постојала је могућност да добију визе да наставе тамо студије", каже јецајући Зора Митровић.

Она и њена браћа захвалили су здравственим установама у Добоју и Бањалуци које су збринуле повријеђене Николину и Кристину, онима који су кобне ноћи покушали да им помогну и извуку их из смрсканог аута те свима који су им помагали.

Шта је узрок несреће још није познато, из добојског тужилаштва нам је саопштено да су затражили додатно вјештачење прегледности мјеста саобраћајне несреће, како би се утврдило да ли је било пропуста одговорних за контролу пружног прелаза, као и лица која су била дужна да осигурају да прелаз буде безбједан.

"На основу анализе и оцјене додатног саобраћајно-техничког вјештачења и утврђивања постојања евентуалних пропуста од стране одговорних за обезбјеђење пружног прелаза, а који би могли бити у узрочно-посљедичној вези с настанком незгоде, биће донесена одговарајућа тужилачка одлука", наводе у Тужилаштву.

Зоран Ђедовац каже да искрено није ни очекивао да истрага буде окончана, познавајући многе процесе који иду јако споро.

"Вјерујем да ће институције одрадити тај посао", казао је он.

Из "Жељезница РС" најављују да ће пружни прелаз на којем се догодила трагедија у току године бити осигуран.

"Он ће бити осигуран свјетлосно-звучном сигнализацијом без полубраника, тако је предвиђено пројектним рјешењем. Нема рампе, али то је виши ниво осигурања свјетлосно-звучном сигнализацијом", изјавио је Горан Рајковић, директор Сектора за грађевинске послове ЖРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана