Глигорић знао да је плаћање закупнине стана мимо закона

Небојша Томашевић
Глигорић знао да је плаћање закупнине стана мимо закона

Бањалука - Бивши директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) Тихомир Глигорић, који је оптужен за несавјестан рад у служби, знао је да је плаћање закупнина за становање запосленима ове установе незаконито.

Ово су јуче у бањалучком Окружном суду потврдили поједини свједоци тужилаштва који су казали да су Глигорића на то упозоравали, али им је рекао да је то његов проблем.

- Користио сам стан за који је РУГИП плаћао закупнину од 900 КМ мјесечно и режије на основу одлуке управе фирме. Глигорић ми је казао да имам право на то и да је то саставни дио мог радног мјеста. Иначе не бих дошао из Добоја у Бањалуку за плату од 1.500, а да плаћам још 500 марака стан. Током 2009. године стигао је ревизорски извјештај у којем је наведено да плаћање закупнина за запослене није у складу са законским прописима и о томе се расправљало на стручном колегијуму у РУГИП-у. Глигорић је тада рекао да је то његов проблем - казао је у суду Мирко Стојчиновић који је од 2002. до 2013. године био запослен у РУГИП-у. Одговарајући на питања одбране, казао је да, иако је 2009. године сазнао да је становање у стану који плаћа РУГИП незаконито, остао је у стану до 2013. Казао је да је то учинио јер су и други остајали да користе такве станове и да сматра да није он оштетио РУГИП већ онај ко му је додијелио стан.

Специјално тужилаштво РС терети Глигорића да је кршећи законе РУГИП-у нанио штету у износу од 264.297 марака. Према оптужници, он је свјесно кршио законе па је од 1. јануара 2008. до 30. априла 2013. године злоупотријебивши положај омогућио незаконито исплаћивање накнада за потребе смјештаја десет радника РУГИП-а. Суђење Глигорићу у бањалучком Окружном суду је почело након што је Врховни суд РС укинуо одлуку Окружног суда којом се прогласио ненадлежним у овом предмету. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана