Главни свједок свједочио у предмету „Трезор“: Из новина читали колико су пара украли

Небојша Томашевић
Главни свједок свједочио у предмету „Трезор“: Из новина читали колико су пара украли

Бањалука - Није то као у филмовима, уђеш и кажеш „ово је пљачка“. Само уђеш и то је то, казао је у бањалучком Окружном суду свједок под имунитетом Милан Рељић и детаљно испричао како је са оптуженом седморком у предмету „Трезор“ опљачкао возило „Пошта Српске“, агенцију „Алфа секјурити“ те Комерцијалну и Рајфајзен банку из којих су украли близу два милиона марака.

У овом случају суди се Синиши Страживуку (49), Јовици Караћу (42), Милошу Мрђану (42), Томиславу Кнежевићу (42), Жељку Павловићу (40), као и Ђорђу Ћулуму (37) и Аљоши Галићу (29), који се налазе на издржавању изречених затворских казни због других кривичних дјела. Рељић је учествовао у пљачкама, али је пристао на сарадњу и свједочење у замјену за имунитет. Он је раније осуђен за пљачку Комерцијалне банке на 11 година затвора, а Галић је добио осам година. Рељић је у свједочењу описао улогу сваког од оптужених те казао да је већину пљачки „типовао“ Ћулум и да су из новина читали колико новца су украли. Ова организована група највише новца узела је из Комерцијалне банке 1.035.230 марака. Рељић је казао да су у пљачки, осим њега, били и Галић, Страживук и Томислав Кнежевић.

- Ћулум је рекао да има унутра радника обезбјеђења Далибора Марића, који је телефоном усликао трезор и јавио кад да кренемо. Ћулум је требало да учествује, али је одустао и предложио да умјесто њега иде Галић - рекао је Рељић и појаснио да је Ћулум одустао, јер је особа која „туђом руком воли да ухвати змију, да добије паре, а да га нигдје нема“.

Рељић је признао да су он и Галић украли комби за пљачку, док им је Ћулум обезбиједио гаражу и наљепнице „Алфа секјурити“ које су ставили на возило.

- Галић је возио, а ја сам био на вези с Далибором и он нам је јавио кад да кренемо. Страживук и Кнежевић су носили пушке и када смо ушли у банку разоружали су обезбјеђење. Сишао сам у трезор и одвукао трезористу да да паре. Покупио сам их у торбу, а Страживук ме пожуривао па сам оставио шрафцигер и пајсерчић. Галић је чекао у комбију - испричао је Рељић и додао да су од плијена он и Страживук узели по 5.000 КМ, док је остатак Галић требало да сакрије па га је дао куму, а он дјеци која су га однијела у Приједор гдје је пронађен.

- Нека дјечурлија носала је са собом милион марака - истакао је Рељић.

Према ријечима овог свједока, 573.014 марака од радника „Алфа секјуритија“ испред бањалучког „Метала“ отели су он, Страживук, Винко Кнежевић звани Баћони, који није обухваћен оптужницом и који је у бјекству, док је Ћулум „типовао“ посао.

- Ћулум је од особе Кајго добио информацију када радници „Алфа секјуритија“ превозе око три милиона марака. Комби којим смо ишли у пљачку пред „Метал“ сам ја довезао, а Страживук и Баћони су били у товарном дијелу и истрчали пред раднике кад су наишли и отели им кофере с новцем. Било је пуцњаве и рањен је заштитар - казао је Рељић и додао да су новац однијели Павловићу, који га је сакрио у Кнежеву.

Истакао је да је након подјеле плијена фалило око 113.000 КМ од оног што је објављено да су украли. Сумња да су то узели Ћулум и Павловић којег су частили с 25.000 због скривања пара. Говорећи о пљачки 229.854 марке из возила „Пошта Српске“ од раника агенције „Центурион“ Рељић је рекао да је то организовао.

- Ћулум ми је рекао кад иде возило и колико има новца те да ја организујем тај посао. Све информације је сазнао од неког лица по имену Жаци, који је радио у „Поштама“. У пљачки су, осим мене, учествовали Караћ, Аљоша, који је набавио „ауди“ и Страживук. Имали смо аутоматске пушке - појаснио је Рељић те рекао да је украдени новац касније подијелио Галић.

Према његовим ријечима, 33.468 марака из Рајфајзен банке у Дервишима у Бањалуци украли су он, Караћ, Мрђан и Страживук. Казао је да су он и Страживук осматрали банку и планирали, а Мрђан је набавио возило за то.

Према оптужници, поменута седморка чинила је злочиначко удружење које је дјеловало од 2008. до краја 2011. године на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева.

Оптужени и њихови адвокати су рекли да Рељић не говори истину те да је његов исказ незаконит. Мрђан је казао да не може да вјерује да Рељић, који му је кум, тако лаже. Истакао је да је од њега Рељић посудио 15.000 евра и да му није вратио, а он му чувао дјецу.

- Чак ми је једном показао 100.000 КМ и рекао да ми неће вратити моје паре - рекао је Мрђан.

Ћулум је казао да је Рељић на њега потезао пиштољ и бацио бомбу од које је рањен па је немогуће да они заједно иду у пљачке.

Спис и трошкови

Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић казала је да ће трошкове одгађања протеклог суђења 16. новембра морати да плати одбрана, јер су обманули суд и јавност.

- Суђење је одгођено, јер су адвокат Владимир Раосављевић и остали тврдили да нема изјаве свједока Милана Рељића, коју је дао у ранијем поступку у коме је осуђен за пљачку Комерцијалне банке. Суд је пронашао изјаву и ЦД снимак као транскрипт са тог суђења. Захваљујући томе обмањена је и јавност и одгођен претрес - казала је судија Кудрић.

Она је још казала да је појачана безбједност суђења. Раосављевић је признао да је из нехата починио грешку и затражио да сам сноси трошкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана