Гачић ликвидиран у обрачуну с полицијом

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Гачић ликвидиран у обрачуну с полицијом

Бањалука - Серијски убица и бивши муџахедин Един Гачић (43), осумњичен за убиство трговца Сауда Султанића у Коњицу и полицајца Махира Бегића у Сарајеву, убијен је јуче након деветодневне потраге у размјени ватре са сарајевском специјалном полицијом у мјесту Лепеница код Кисељака, а том приликом лакше је рањен један полицајац.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара потврдио је за “Глас Српске” да је најтраженији бјегунац у БиХ убијен, али није могао да открива детаље. Према полицијским информацијама, Гачић је запуцао на полицајце чим их је угледао.

- Осумњичени је пружао отпор и отворио је паљбу, а полиција је узвратила ватру и убила га. Један од хитаца које је испалио Гачић окрзнуо је полицајца и лакше га повриједио. Све се десило на потезу између Тарчина и Лепенице - казао је комесар Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић и додао да је осумњиченог Гачића усмртио припадник МУП-а КС. Према незваничним информацијама, код Гачића је, након што је убијен, пронађен службени пиштољ убијеног полицајца Махира Бегића.

Премијер Кантона Сарајево Един Форто је казао да је близу 1.200 полицајаца под координацијом ФУП-а, МУП-а КС и Тужилаштва КС радило на проналаску убице. Он је захвалио свим полицајцима из других кантона који су пружили подршку. - Влада је била у сталном засједању с циљем да обезбиједимо сигурност грађана. Захваљујем свим полицајцима који су учествовали и грађанима који су задржали мирноћу, наставили са својим животима како смо их замолили. Расписана је награда за информацију која би водила до хватања бјегунца. Сачекаћемо полицијски извјештај и одлучити да ли ће бити уплаћена награда за неку информацију која је водила ка овом резултату. Ако не буде, та средства ће бити распоређена у вези са овим случајем - казао је Форто.

Занимљиво је да је Гачић убијен у истом крају гдје је 1993. усмрћен и познати убица Јунуз Кечо, за којим се такође дуго трагало и по чијој је животној причи снимљен филм “Кудуз”.

Гачића је полиција сумњичила да је прво 4. фебруара у Подорашцу код Коњица убио трговца Сауда Султанића. Затим је 9. фебруара, док се за њим трагало, усмртио полицајца Махира Бегића недалеко од Центра за обуку кадрова ФУП-а у Суходолу код Тарчина у сарајевској општини Хаџићи. Утврђено је да је оба злочина починио “шмајсером” и да је полицајца Бегића погодио са три хица у груди, а затим га овјерио пуцњем у главу. Султанића је, након пуцњаве, избо и ножем. Мотив ових монструозних убистава није познат, али је утврђено да је Гачић боловао од шизофреније. Влада Кантона Сарајево била је понудила и награду од 50.000 КМ за информације које би довеле до његовог хапшења.

Незванично, он је након убиства Султанића највјероватније возом дошао до Хаџића, у којима је виђен два дана прије него што је убио Бегића. Током потраге утврђено је да се кретао шумом и поред пруге и тако је вјешто крио трагове. За њим је трагало више од хиљаду полицајаца из скоро свих полицијских агенција у БиХ.

Током потраге за Гачићем страх и паника осјећали су се на сваком кораку, а живот скоро да је стао у широј околини Сарајева и Коњица. Многи су страховали да он у свом злочиначком походу не убије још неког. Од овог убице страховале су и његове бивше комшије у бањалучком насељу Новоселија које су одахнуле када су чуле вијест да је он убијен. Претпостављали су да би он могао да се врати у своје старо насеље. Већина их је испричала да је Гачић одувијек био “хладан као лед”, а на њему се видјело да има проблеме и да је спреман на све.

- Чуо сам да има шизофренију и вјерујем да не пије лијекове. Увијек је био посебан и никада се као дијете није играо с вршњацима. Био је повучен и није правио проблеме, али у очима му се видјело да није добар. Након што је одлежао казну за убиство мајке и човјека с којим је био у рату, вратио се овдје у Новоселију и сви су га избјегавали - казао је бивши Гачићев комшија не желећи да му помињемо име.

Бака Садија Тодоровац, код које је Гачић провео неко вријеме током 2017. године након што је изашао из затвора, испричала је да га је савјетовала да не чини зло, али је није слушао.

- Прије двије године, када је изашао из затвора, примила сам га и помагала. Био је добар, али многи га нису хтјели, па ни његова родбина. Говорила сам му: “Сине, немој никога дирати”, али није ме слушао. Био је повучен и добар кад је био код мене. Имао је неку свеску у коју је све записивао, али нисам видјела шта пише. Имао је и неку дјевојку и ишао је код ње, а кад је продао кућу, није долазио и ноћивао је код амиџе - казала је бака Тодоровац.

Истакла је да не може вјеровати да је он убио два човјека и да је полиција у уторак увече претресала њену кућу. Старица са видео-снимка, који је недавно објављен, а који је раније у њеној кући снимио Гачић, каже да га је полиција тражила чак и међу козама у штали.

Един Гачић се 1995. године придружио злогласном одреду “Ел муџахедин”. Одслужио је 20 година затвора због убиства бившег саборца Исмета Гунића и мајке Сифете. Гунића је убио 6. августа 1998. године и за то је осуђен на 14 година робије у Кантоналном суду у Зеници. По изласку на допуст у августу 2002. године убио је мајку Сифету, па је у фебруару 2003. године због оба злочина у Кантоналном суду у Бихаћу осуђен на 20 година затвора. По изласку из затвора 2017. године боравио је и неколико мјесеци у Бањалуци, гдје је продао своју имовину.

Комеморација

Комеморација поводом смрти припадника Федералне управе полиције Махира Бегића одржана је јуче у Дому полиције у Сарајеву. Бегић је сахрањен на гробљу Локве у општини Хаџићи, а од њега су се опростили чланови породице, колеге, пријатељи, представници ФУП-а, МУП-а Кантона Сарајево, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар безбједности БиХ Драган Мектић, као и представници Владе КС. Бегићева мајка Шасена истакла је да је поносна на сина и на његове колеге који часно носе униформу. Министар федералног МУП-а Аљоша Чампара истакао је да је Бегић био узоран полицајац и добар човјек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана