Fatalnoj pripravnici uslovna kazna

Goran Obradović
Fatalnoj pripravnici uslovna kazna

Sarajevo - Bivša pripravnica Suda BiH Željka Bukmir u petak je u tom sudu osuđena na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog odavanja tajnih podataka osobama osumnjičenim za organizovani kriminal.

Ova kazna neće biti izvršena ukoliko Bukmirova ne počini novo krivično djelo dvije godine nakon pravosnažnosti presude. 

Sudija Hasija Mašović, koja je izrekla presudu, kazala je da su uzeti u obzir svi dokazi u ovom postupku. 

- Tužilaštvo je dokazalo da je optužena počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret, odnosno da je suprotnoj strani u postupku otkrila detalje predmeta koji je nosio oznaku tajnosti. S druge strane, odbrana nije uspjela dovesti u sumnju dokaze optužbe. Optužena je na saslušanju u FUP-u najprije priznala krivično djelo, da bi na glavnom pretresu kazala da je priznanje dala pod prisilom. Vijeće njen iskaz nije smatralo vjerodostojnim - istakla je Mašovićeva. 

Bukmirova je bila u centru skandala, ali i istrage koju je godinama FUP vodio protiv nje. Ona je radeći kao sudski pripravnik u Sudu BiH zloupotrijebila službeni položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta koji je Tužilaštvo BiH vodilo protiv više osumnjičenih sa područja Hercegovine, i to za organizovani kriminal, krijumčarenje, nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe. 

Fatalna pripravnica, kako su je prozvali mediji, je nakon što je saznala da se u određenom predmetu vodi tajna istraga pod kodnim nazivom "Ota More", koju su na osnovu naredbe Suda BiH sprovodili Tužilaštvo BiH i FUP, kontaktirala sa prvoosumnjičenim Ivicom Tomićem, kojeg je poznavala jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog.

Osumnjičenom je kazala da se protiv njega i više drugih osoba sprovodi istraga, odnosno da ih prisluškuju. Nakon toga osumnjičeni pripadnici organizovane grupe prestali su da komuniciraju putem telefona i promijenili su brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana