Фаталној приправници условна казна

Горан Обрадовић
Фаталној приправници условна казна

Сарајево - Бивша приправница Суда БиХ Жељка Букмир у петак је у том суду осуђена на условну казну од шест мјесеци затвора због одавања тајних података особама осумњиченим за организовани криминал.

Oва казна неће бити извршена уколико Букмирова не почини ново кривично дјело двије године након правоснажности пресуде. 

Судија Хасија Машовић, која је изрекла пресуду, казала је да су узети у обзир сви докази у овом поступку. 

- Тужилаштво је доказало да је оптужена починила кривично дјело које јој се ставља на терет, односно да је супротној страни у поступку открила детаље предмета који је носио ознаку тајности. С друге стране, одбрана није успјела довести у сумњу доказе оптужбе. Оптужена је на саслушању у ФУП-у најприје признала кривично дјело, да би на главном претресу казала да је признање дала под присилом. Вијеће њен исказ није сматрало вјеродостојним - истакла је Машовићева. 

Букмирова је била у центру скандала, али и истраге коју је годинама ФУП водио против ње. Она је радећи као судски приправник у Суду БиХ злоупотријебила службени положај и повриједила тајност поступка у оквиру предмета који је Тужилаштво БиХ водило против више осумњичених са подручја Херцеговине, и то за организовани криминал, кријумчарење, недозвољену производњу и растурање неоцарињене робе. 

Фатална приправница, како су је прозвали медији, је након што је сазнала да се у одређеном предмету води тајна истрага под кодним називом "Ота Море", коју су на основу наредбе Суда БиХ спроводили Тужилаштво БиХ и ФУП, контактирала са првоосумњиченим Ивицом Томићем, којег је познавала јер се ради о особи са подручја Љубушког.

Осумњиченом је казала да се против њега и више других особа спроводи истрага, односно да их прислушкују. Након тога осумњичени припадници организоване групе престали су да комуницирају путем телефона и промијенили су бројеве телефона, што је довело до немогућности прикупљања доказа, те обуставе истраге у том предмету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана