Falsifikovala platne liste i nezakonito sebi uvećavala platu

Nebojša Tomašević
Falsifikovala platne liste i nezakonito sebi uvećavala platu

Banjaluka - Službenica Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milana Grujić (35) prijavljena je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da je oštetila budžet RS za više od 10.000 KM, a u svoj džep nezakonito “strpala” 64.400 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Prijavu protiv nje je podnijela Policijska uprava Banjaluka, koja je sumnjiči da je počinila čak 14 krivičnih djela. Navodeći njene inicijale, saopštili su da je terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

- M. G. sumnjičimo da je krivična djela počinila od 2015. do jula 2018. godine obavljajući poslove službenika za obračun ličnih primanja i naknada, u jednom od ministarstava Vlade Republike Srpske. Prilikom unošenja podataka u računarsku aplikaciju za obračun plata nakon kontrole ispravno obračunate plate korigovala je obračun svog primanja. U aplikaciji je u dijelu “dodatak na platu” unosila nezakonito različite novčane iznose za svaki mjesec, kao i korekciju svog koeficijenta, čime je protivpravno ostvarila imovinsku korist od oko 64.400 KM - saopštila je policija.

Prema nezvaničnim informacijama, Grujićeva je, radeći kao službenik za obračun ličnih primanja i naknada u Odjeljenju za finansijsko-računovodstvene i analitičke poslove, sebi isplaćivala uvećanu platu. To je radila od 1. januara 2015. do 31. jula 2018. godine isplativši sebi 64.444 KM više neto plate ili 106.839 KM bruto, za koliko je oštetila RS.

Izvor blizak istrazi pojašnjava da je službenica svoju platu uvećavala prilikom unošenja podataka u računarsku aplikaciju COP (Centralni sistem obračuna plata). Kazao je da je ona u resornom ministarstvu bila nosilac šifre tog sistema, sa završenom obukom za rad u aplikaciji “Orakl pejrol”.

- Nakon što bi izvršila ispravan obračun plata radnika ministarstva Grujićeva je načelnici odjeljenja dostavljala platne liste na kontrolu. Poslije kontrole pravila je korekcije kod obračuna svoje plate. To je radila tako što bi u COP-u svoj koeficijent sa sedam uvećavala na 13, dok je u opciji “dodatak na platu”, odnosno stimulacije i nagrade nezakonito unosila različite iznose - pojasnio je ovaj izvor.

Istakao je da je Grujićeva malverzacije sa obračunom plate ovjeravala svojim potpisom, a potom ih dostavljala na potpis tadašnjem ministru rada i boračko-invalidske zaštite Milenku Savanoviću, koji je nesvjesno ovjeravao isprave neistinitog sadržaja. U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske istakli su da su protiv osumnjičene službenice odmah po saznanju da je počinila krivična djela pokrenuli disciplinski postupak. Saznajemo da je Grujićeva udaljena s posla. Njen komentar juče nismo uspjeli da dobijemo.

 

Krediti

Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale, saopštila je da je osumnjičena Milana Grujić od 2016. do 2018. godine prilikom podnošenja zahtjeva za kredit kod mikrokreditnog društva i banaka iz Banjaluke dostavljala falsifikovane platne liste.

Na taj način, navode, dovela je u zabludu službenike da odobre kredit od oko 145.000 KM. Saznajemo da je Grujićeva na osnovu falsifikovanih platnih lista kod Mikrokreditnog društva “Zdravo” podigla tri kredita u iznosu od 8.000 KM. Takođe s “friziranim papirima” kod Sberbanke podigla je 35.000 KM i 100.0000 KM, te u NLB banci kredit od 3.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana