Evakuisan Okružni sud u Banjaluci: Lažni bombaš napao uz povike Alahu-ekber

Nebojša Tomašević
Evakuisan Okružni sud u Banjaluci: Lažni bombaš napao uz povike Alahu-ekber

Banjaluka - "Postavljena je bomba na drugom spratu. Eksplodiraće za 20 minuta. Alahu-ekber!"

Ovim riječima se u petak nepoznati muškarac telefonom obratio zaposlenima na centrali u banjalučkom Okružnom sudu. Zbog toga je zgrada evakuisana a kontradiverzioni pregledom nije pronađena paklena mašina. Policija traga za "bombašem".

- Dojava je primljena oko 11.30 časova. Nakon pregleda, koji je trajao nešto više od sata, pripadnici Jedinice za kontradiverzioni pregled Centra javne bezbjednosti Banjaluka ustanovili su da je dojava o bombi lažna - saopšteno je iz Okružnog suda Banjaluka.

Policija je tokom pregleda zgrade suda evakuisala i objekte u neposrednoj blizini i privremeno obustavila saobraćaj. Pješaci i vozila su usmjeravani na druge ulice udaljenije od zgrade suda.

Iz CJB Banjaluka je saopšteno da je pokrenuta istraga s ciljem identifikovanja i pronalaska osobe koja je uputila ovu lažnu dojavu.

- O prikupljenim činjenicama policija je obavijestila Okružno tužilaštvo Banjaluka. Slučaj je okarakterisan kao lažno prijavljivanje krivičnog djela - rekli su u policiji.

Ovo je druga lažna dojava o postavljenoj bombi u nekoj pravosudnoj instituciji u posljednjih nekoliko dana. U četvrtak je nepoznati muškarac pozvao Osnovni sud u Bijeljini i prijavio da je postavljena bomba.

Banjalučki Osnovni sud prošle godine bio je meta dvije lažne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Prvo je 23. februara putem telefona dojavljeno da je postavljena bomba. Dva dana kasnije ponovo je nepoznati muškarac pozvao sud i kazao: "Postavljena je bomba u sudu i ovaj put se ne šalim". Na sreću, i ta dojava je bila lažna.

Pritvorenik

Osim radnika Okružnog suda, zbog dojave o bombi van zgrade je morao da ode i pritvorenik Dragan Šarenac. On je čekao da ovaj sud odluči o prijedlogu republičkog tužilaštva da mu bude određen pritvor. Naime, bivšeg policajca tužilaštvo tereti za učešće u ubistvu vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića.

Šarencu je, nešto kasnije, po povratku zaposlenih u Okružni sud određen jednomjesečni pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana