Евакуисан Окружни суд у Бањалуци: Лажни бомбаш напао уз повике Алаху-екбер

Небојша Томашевић
Евакуисан Окружни суд у Бањалуци: Лажни бомбаш напао уз повике Алаху-екбер

Бањалука - "Постављена је бомба на другом спрату. Експлодираће за 20 минута. Алаху-екбер!"

Овим ријечима се у петак непознати мушкарац телефоном обратио запосленима на централи у бањалучком Окружном суду. Због тога је зграда евакуисана а контрадиверзиони прегледом није пронађена паклена машина. Полиција трага за "бомбашем".

- Дојава је примљена око 11.30 часова. Након прегледа, који је трајао нешто више од сата, припадници Јединице за контрадиверзиони преглед Центра јавне безбједности Бањалука установили су да је дојава о бомби лажна - саопштено је из Окружног суда Бањалука.

Полиција је током прегледа зграде суда евакуисала и објекте у непосредној близини и привремено обуставила саобраћај. Пјешаци и возила су усмјеравани на друге улице удаљеније од зграде суда.

Из ЦЈБ Бањалука је саопштено да је покренута истрага с циљем идентификовања и проналаска особе која је упутила ову лажну дојаву.

- О прикупљеним чињеницама полиција је обавијестила Окружно тужилаштво Бањалука. Случај је окарактерисан као лажно пријављивање кривичног дјела - рекли су у полицији.

Ово је друга лажна дојава о постављеној бомби у некој правосудној институцији у посљедњих неколико дана. У четвртак је непознати мушкарац позвао Основни суд у Бијељини и пријавио да је постављена бомба.

Бањалучки Основни суд прошле године био је мета двије лажне дојаве о постављеној експлозивној направи. Прво је 23. фебруара путем телефона дојављено да је постављена бомба. Два дана касније поново је непознати мушкарац позвао суд и казао: "Постављена је бомба у суду и овај пут се не шалим". На срећу, и та дојава је била лажна.

Притвореник

Осим радника Окружног суда, због дојаве о бомби ван зграде је морао да оде и притвореник Драган Шаренац. Он је чекао да овај суд одлучи о приједлогу републичког тужилаштва да му буде одређен притвор. Наиме, бившег полицајца тужилаштво терети за учешће у убиству власника кафића "НН" у Билећи Петра Бајчетића.

Шаренцу је, нешто касније, по повратку запослених у Окружни суд одређен једномјесечни притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана