Елезовом сараднику одређен притвор

Горан Обрадовић
Елезовом сараднику одређен притвор

Сарајево - Зоран Митровић звани Луфтика, који је ухапшен у Мађарској у склопу полицијске акције “Лутка” на основу међународне потјернице Тужилаштва БиХ, изручен је у петак навече правосудним органима БиХ.

Одмах послије изручења он је саслушан у Тужилаштву БиХ на чији приједлог му је у Суду БиХ одређен једномјесечни притвор.

Зоран Митровић је био члан злочиначке организације Дарка Елеза, а осумњичен је да је учествовао у убиствима и подстрекивањима на убиства почињеним на подручју Источног Сарајева и Сарајева.

Терети се и да је по налогу Дарка Елеза организовао преласке граница између Србије и БиХ плаћеним убицама, те за кријумчарење људи и наркотика.

Елез се налази у затвору у Сремској Митровици, гдје служи деветогодишњу затворску казну јер је био организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом.

Према незваничним информацијама, током саслушања Митровић је навео да је, под притиском Ђорђа Ждрале, прије неколико година дао изјаву у МУП-у Републике Српске, у Палама.

У тој изјави је наведено његово признање да је учествовао у пребацивању чамцем преко Дрине људи који су намјеравали да убију Ждралу.

С обзиром на то да је Страхиња Рашета рањен у сукобу са Ждралом, Митровић се потрудио да га лично превезе у Београд.

Митровићев адвокат је рекао да је он тада под притиском Ждрале и његових људи, био приморан да оде у полицију и да им да такву изјаву.

Акција “Лутка” коју спроводи Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) је највећа послијератна полицијска акција у којој је почетком септембра прошле године ухапшено 25 особа.

Овом акцијом расвијетљена су убиства Рамиза Делалића Ћеле, Бориса Говедарице, Владимира Мачара, Радета Магазина и Милана Влашковића, као и подстрекивање на убиство Ђорђа Ждрале у три наврата.

Расвијетљено је и разбојништво у којем је из Привредне банке Сарајево украдено 2,2 милиона евра и пљачка 668.282 марке из “БХ пошта” у Сарајеву, те више других тешких кривичних дјела.

Као једна од главних мета у овој акцији спомињан је Насер Кељменди, који је успио да избјегне хапшења и побјегао је у Приштину.

Амерички предсједник Барак Обама је прошле године Кељмендија ставио на црну листу највећих свјетских нарко-босова и забранио му улазак у САД.

Притвор

Тужилаштво БиХ је прошле седмице упутило приједлог Суду БиХ за тромјесечно продужење притвора за 11 ухапшених у акцији “Лутка”.

Продужење притвора предложено је за Бојана Цвијана, Бенана Дорића, Давора Мандића, Мухамеда Рамића, Сеада Робовића, Едина Ахметспахића, Љубишу Лаловића, Марка Крајишника, Владана Парађину, Драгана Вујичића и Бењамина Халиловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана