Eksplozivom protiv pogani i lošeg piva na Zimzogradu

Nebojša Tomašević
Eksplozivom protiv pogani i lošeg piva na Zimzogradu

Banjaluka - Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi....., napisao je, između ostalog, Milan Macura (33) iz Banjaluke, zaprijetivši da će se opasati eksplozivom i raznijeti na manifestaciji "Zimzograd" na Trgu Krajine, zbog čega je optužen za terorizam.

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko javno tužilaštvo, a te optužbe Macura je juče negirao u banjalučkom Okružnom sudu. On je pred sudijom za prethodno saslušanje Olgom Pantić, koja je i potvrdila optužnicu, kazao da nije kriv za ono za šta ga tužilaštvo tereti.

Sudija Pantić pojasnila je da je optužnicu potvrdila jer ima dovoljno dokaza, te da će ovaj predmet biti upućen postupajućem sudiji, koji će zakazati suđenje. Macuru optužnica tereti da je, veličajući se kao heroja, prijetio da će na sebe staviti veću količinu eksploziva C4, doći u "Zimzograd" i raznijeti se.

Macura je u prijetnjama naveo da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma eksploziva, a da niko ne posumnja. On je terorističku prijetnju objavio, putem svog mobilnog telefona, na društvenoj mreži "Instagram" na profilu manifestacije "Zimzograd". U optužnici se navodi da je Macura prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS. Navodi se da je izvršenjem napada mogao da izazove smrt više lica i nanese štetu objektima.

- Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda - napisao je Macura u svojoj prijetnji.

Osim toga, naveo je da vjeruje da će se po njemu škole nazivati i da će ga zbog njegove žrtve proglasiti herojem.

- Djeci će te davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će učiti i pričati bajke - zaključio je Milan Macura, koji je inače stomatološki tehničar po struci.

On do sada nije osuđivan i protiv njega se ne vodi drugi krivični postupak.

Advokat

Advokat Milana Macure, Krstan Simić, istakao je da je iznenađen podizanjem optužnice za terorizam.

- To krivično djelo može se izvršiti samo sa direktnim umišljajem. Postavljam pitanje kako će tužilac dokazati da je optuženi imao namjeru da izazove posljedice koje izaziva pomenuto krivično djelo. S obzirom na njegovu ličnost, to je nemoguća misija. Postavlja se i pitanje da li se ovo djelo može izvršiti objavom teksta na privatnom profilu koji je namijenjen za krug prijatelja - rekao je Simić i dodao da će u ovom slučaju biti potrebno obaviti ozbiljna vještačenja s kojima se pravosuđe nije susretalo. Istakao je da se nada najboljem.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana