Ejubović djevojke odvezao u smrt i dobio skoro 16 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Ejubović djevojke odvezao u smrt i dobio skoro 16 godina zatvora

Sarajevo - Almir Ejubović (19) osuđen je u sarajevskom Kantonalnom sudu na 15 godina i 10 mjeseci zatvora jer je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Husein Delalić. Ejubović je nesreću skrivio 29. juna, kada je, vozeći nedozvoljenom brzinom od oko 160 kilometara na čas, vozilom BMNj Dž5 sletio s autoputa, naletio na zaštitnu ogradu i zabio se u stub u mjestu Butile kod Sarajeva. Stradale djevojke bile su sa njim u automobilu. Ajla Ibrica i Nađa Neradin su poginule na mjestu, dok je Lejla Oruč umrla u bolnici isto veče. Lejlina sestra Ajla je bila je u komi i oporavila se nakon 21 dan. Ejubović je takođe bio povrijeđen, a kada je napustio bolnicu odmah je uhapšen i određen mu je pritvor. Sudija Delalić je kazao da je u vrijeme nesreće optuženi vozio bez važeće dozvole i sa nepripadajućim tablicama na vozilu.

- Grubo je prekršio saobraćajne propise i vozio brzinom od oko 160 kilometara na čas tamo gdje je ograničenje bilo 120, a kolovoz bio mokar. On je u mjestu Butile iz krajnje lijeve trake skrenuo udesno na put za izdvajanje s autoputa prema Sarajevu te izgubio kontrolu nad vozilom - pojasnio je sudija Delalić i istakao da se Ejubović ponašao krajnje neodgovorno i nepromišljeno, kako prema svom, tako i prema životima njegovih saputnica.

Sudija je istakao da je kao olakšavajuću okolnost vijeće uzelo činjenicu da je Ejubović mlađa osoba, te da do sada nije krivično kažnjavan i u momentima nesreće nije bio pijan.

Sudija je naglasio da je stekao utisak da Ejubović ne osjeća kajanje. U presudi je navedeno da je prekršajno kažnjavan nekoliko puta prije nesreće. Ejuboviću je nakon izricanja presude produžen pritvor koji, prema tom rješenju, može da traje do 7. februara iduće godine.

Mjera

Osim zatvorske kazne, Almiru Ejuboviću je izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od pet godina. Ova mjera bezbjednosti počeće da mu teče nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana