Eduard Đukić iz Prnjavora sugrađaninu podmetnuo optužnicu i uzeo 80.000 KM

Nebojša Tomašević
Eduard Đukić iz Prnjavora sugrađaninu podmetnuo optužnicu i uzeo 80.000 KM

Banjaluka - Eduard Đukić (48) iz Prnjavora optužen je za falsifikovanje dokumenata i diploma, te za sačinjavanje lažne optužnice za ratni zločin na osnovu koje je oštetio R. P. za 80.000 KM.

Đukiću se na teret stavlja falsifikovanje diploma srednjih stručnih škola iz Republike Srpske i FBiH, raznih uvjerenja, kupoprodajnih ugovora... Ovim krivičnim djelima nezakonito je zaradio više od 90.000 maraka.

Terete ga i za posjedovanje lažnih pečata i to: Ministarstva saobraćaja RS, Poreske uprave RS, Osnovnog suda u Beogradu, Opštinskog suda u Zenici, Univerzitetskog kliničkog centra RS i drugih. Prema nezvaničnim informacijama, imao ih je više od 50.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je 2011. godine sugrađanina R. P. doveo u zabludu slagavši ga da je optužen za ratni zločin. Pokazao mu je lažnu optužnicu. Da bi stekao njegovo povjerenje, tvrdio je da će mu pomoći na sve načine. Tako je žrtvi obećao da će prodati njegovu imovinu. Prvo je rekao da će njegov stan prodati jednoj privatnoj firmi, a kad to nije uspio, onda je kazao da je za to zainteresovano jedno od ministarstava RS. Nakon toga, rekao je da je i ministarstvo odustalo i da će imovinu kupiti druga firma. Svi ti pregovori trajali su do 27. januara 2016. godine, a tokom tog perioda Đukić je od svoje žrtve na ime raznih taksi i usluga za prodaju imovine uzeo 80.000 maraka. Nadalje, optužnica Đukića tereti da je prevario i G. B., kojoj je obećao pomoć u povratu stana u Zenici. Pokazao joj je lažna rješenja Opštinskog suda u Zenici i punomoć za advokata Đ. F. iz Zenice. Zatim je od nje uzeo oko 3.000 KM za razne takse i dokumenta.

Ovom prevarantu ni ovo nije bilo dovoljno, pa je u periodu od 2012. do 2014. godine na sličan način prevario K. C., kojoj je obećao pomoć u dobijanju penzije i građevinske dozvole za kuću. Na ime te pomoći od nje je u više navrata uzeo 11.500 maraka.

Đukić je uhapšen u akciji "Dokument" u januaru 2016. godine. Optužnicu protiv njega početkom septembra ove godine potvrdio je Osnovni sud u Prnjavoru, kojom ga tereti za krivična djela falsifikovanje isprave, prevaru, izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprave.

Diplome

Prema optužnici, Eduard Đukić je štampao lažne bjanko diplome raznih Srednjih stručnih škola i fakulteta u svojoj kući u Prnjavoru. Zatim je uz pomoć digitalne opreme skenirao originalni pečat isječen sa pravih diploma, a potom ga kopirao na odštampane lažne diplome koje je po potrebi popunjavao. Kvalitet ovih falsifikata je bio jako dobar i za pojedina dokumenta bilo je teško utvrditi da su lažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana