Едуард Ђукић из Прњавора суграђанину подметнуо оптужницу и узео 80.000 КМ

Небојша Томашевић
Едуард Ђукић из Прњавора суграђанину подметнуо оптужницу и узео 80.000 КМ

Бањалука - Едуард Ђукић (48) из Прњавора оптужен је за фалсификовање докумената и диплома, те за сачињавање лажне оптужнице за ратни злочин на основу које је оштетио Р. П. за 80.000 КМ.

Ђукићу се на терет ставља фалсификовање диплома средњих стручних школа из Републике Српске и ФБиХ, разних увјерења, купопродајних уговора... Овим кривичним дјелима незаконито је зарадио више од 90.000 марака.

Терете га и за посједовање лажних печата и то: Министарства саобраћаја РС, Пореске управе РС, Основног суда у Београду, Општинског суда у Зеници, Универзитетског клиничког центра РС и других. Према незваничним информацијама, имао их је више од 50.

У оптужници се, између осталог, наводи да је 2011. године суграђанина Р. П. довео у заблуду слагавши га да је оптужен за ратни злочин. Показао му је лажну оптужницу. Да би стекао његово повјерење, тврдио је да ће му помоћи на све начине. Тако је жртви обећао да ће продати његову имовину. Прво је рекао да ће његов стан продати једној приватној фирми, а кад то није успио, онда је казао да је за то заинтересовано једно од министарстава РС. Након тога, рекао је да је и министарство одустало и да ће имовину купити друга фирма. Сви ти преговори трајали су до 27. јануара 2016. године, а током тог периода Ђукић је од своје жртве на име разних такси и услуга за продају имовине узео 80.000 марака. Надаље, оптужница Ђукића терети да је преварио и Г. Б., којој је обећао помоћ у поврату стана у Зеници. Показао јој је лажна рјешења Општинског суда у Зеници и пуномоћ за адвоката Ђ. Ф. из Зенице. Затим је од ње узео око 3.000 КМ за разне таксе и документа.

Овом преваранту ни ово није било довољно, па је у периоду од 2012. до 2014. године на сличан начин преварио К. Ц., којој је обећао помоћ у добијању пензије и грађевинске дозволе за кућу. На име те помоћи од ње је у више наврата узео 11.500 марака.

Ђукић је ухапшен у акцији "Документ" у јануару 2016. године. Оптужницу против њега почетком септембра ове године потврдио је Основни суд у Прњавору, којом га терети за кривична дјела фалсификовање исправе, превару, израду, набављање, посједовање, продаја или давање на употребу средстава за фалсификовање исправе.

Дипломе

Према оптужници, Едуард Ђукић је штампао лажне бјанко дипломе разних Средњих стручних школа и факултета у својој кући у Прњавору. Затим је уз помоћ дигиталне опреме скенирао оригинални печат исјечен са правих диплома, а потом га копирао на одштампане лажне дипломе које је по потреби попуњавао. Квалитет ових фалсификата је био јако добар и за поједина документа било је тешко утврдити да су лажна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана