Ећим допремао кокаин из Колумбије

Небојша Томашевић
Ећим допремао кокаин из Колумбије

Сарајево - Пуштањем видео-снимка свједочења Исљама Календера у Суду БиХ јуче је настављено обновљено суђење Зијаду Турковићу и другима који су били осуђени на 100 година затвора због злочиначког удруживања и више тешких кривичних дјела.

Предсједавајући Апелационог вијећа Суда БиХ Сенадин Бегташевић је казао да је исказ поново пуштен јер су утврђене одређене неправилности у вези са његовим саслушањем током првостепеног поступка. Календер је, у исказу који је дао 2011. године, изјавио да је Турковића упознао 2005. године у затвору и да је захваљујући њему у свако доба могао изаћи из КПЗ Кула, гдје је издржавао казну. Казао је да је по захтјеву Турковића излазио како би мијешао дрогу, за шта је био стручњак.

- Хероин смо добијали из Турске и био је то чисти кокаин, који је преко Љубана Ећима стизао из Колумбије. Дрогу смо мијешали у мојој кући, а потом у стану Зијадове супруге Шејле Турковић - рекао је у исказу Календер.

Додао је да је дрогу возио оптужени Саша Стјепановић. Календер је у исказу, између осталог, рекао да је Емиру Хаџићу, који је убијен 2008. године, у Мостар сваких 15 дана достављано 10 килограма хероина и мања количина кокаина.

Осим исказа Календера, у Суду БиХ биће поново преслушани искази свједока тужилаштва Сеада Думањића, Драгише Рајака, Емира Зековића, Жељка Ђурића, Фехима Селака, Нијаза Зулића и Химзе Ћате.

У овом предмету првостепеном пресудом Суда БиХ Турковић и Миленко Лакић осуђени су на по 40 година затвора. Саша Стјепановић био је осуђен на 12 година, а Фадил Аљовић на пет година затвора. Муамер Захитовић је због изнуде и прања новца добио три године. Нијаз Зубан и Хилмија Машовић ослобођени су оптужби. Они су осуђени за пљачку 2,5 милиона марака из карго центра Аеродрома у Сарајеву, убиства пет лица, шверц дроге и оружја, изнуду и друга кривична дјела. Ова пресуда им је укинута у августу ове године и одређено је ново суђење.

Према наводима у оптужници, Турковића и сараднике, осим за пљачку 2,5 милиона марака из сарајевског аеродрома, терете за отимање дионица фабрике чарапа "Кључ", прање новца и трговину дрогом. Оптужница их терети за убиства Митхата Мекића и његове трудне супруге Луције Салас-Кортез, као и Марија Толића, Вернера Ајдарија и Рајка Миловановића, који је учествовао у прикривању трагова убиства Ајдарија и Толића. Турковићеву групу терете и за покушај убиства Насера и Елвиса Кељмендија.

Хронологија

- Суд БиХ оптужницу у предмету "Зијад Турковић" којом је оптужен Турковић и 13 сарадника потврдио у јуну 2011.

- Суђење почело 6. септембра 2011. године

- Суд БиХ Турковића и шест сарадника 28. новембра 2013. осудио на 100 година затвора

- Апелационо вијеће Суда БиХ 1. августа ове године укинуло првостепену пресуду у случају "Турковић и други"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана