Dženitu Beriša dala svoj život da bi spasila dijete

Sanja Amixić
Dženitu Beriša dala svoj život da bi spasila dijete

Sarajevo - Dženita Beriša (28) iz Vogošće poginula je kada ju je udario voz u ulici Stara željeznička stanica u sarajevskom naselju Semizovac dok je spasavala jedno od svoje dvoje maloljetne djece sa kojima je prelazila prugu.

U nesreći, koja se dogodila u srijedu oko 19.50 časova, lakše je povrijeđen jedan od sinova nesrećne žene. Njemu je ljekarska pomoć ukazana u sarajevskoj bolnici.

Prema nepotvrđenim informacijama, Dženitu Beriša je udario voz na neobilježenom dijelu pruge Sarajevo - Zenica.

Ova žena romske nacionalnosti vodila je jedno dijete za ruku, dok je drugo hodalo iza njenih leđa. Krenula je da pređe preko pruge. Ona je već  bila prešla, ali je mališan koji je bio iza nje zastao na jednoj od šina. U tom momentu se  pojavio voz. Vidjevši da će joj dijete nastradati, vratila se na prugu i odgurnula mališana spasivši mu život.  Međutim, nju je udario voz. Od siline udara njeno tijelo je odletjelo desetak metara, preko kontejnera i smetljišta, gdje su i juče bili vidljivi tragovi krvi.

Kako pričaju mještani tog dijela Sarajeva, poslije udara voza davala je znake život, ali je preminula pola časa nakon nesreće.

- Bio sam u blizini kada se odjednom čulo jako škripanje voza i činilo mi se da je mašina stala. Ubrzo se začula i neka vika i galama, a potom sirene Hitne pomoći i policije. Pretpostavio sam da se nešto strašno desilo. Nedugo zatim čuo sam od ljudi u naselju da je voz na pruzi udario ženu - kazao je jedan od očevidaca koji je želio da ostane anoniman. 

Dodao je da je nesrećna Dženita Beriša živjela sa mužem i djecom u trošnoj i neuslovnoj kući u Semizovcu.

- To je dobra i poštena porodica. Žao mi ih je. Tuga je to, jer je četvoro djece ostalo bez majke. Pješačenje duž pruge bila je njihova svakodnevica - kazao je očevidac.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su da je policija nakon uviđaja nastavila istragu s ciljem utvrđivanja uzroka ove željezničke nesreće.

- U toku je rad na dokumentovanju ovog slučaja, nakon čega će biti poznato više informacija. O čitavom slučaju obaviješteno je Kantonalno tužilaštvo - kazali su u sarajevskoj policiji.

Ova porodica je prije nekoliko godina protjerana iz inostranstva u BiH, nakon čega se naselila u Semizovcu.

Crna statistika

Slične nesreće dešavale su se i ranijih godina. Tako je u novembru 2012. godine voz "Željeznica FBiH" usmrtio ženu na pruzi u naselju Tarčin kod Čapljine. Nesrećnu ženu takođe je udario putnički voz koji je saobraćao na relaciji Čapljina - Sarajevo.

Dvije godine ranije iste sudbine bila je i starija žena iz Zenice, koju je voz usmrtio na pruzi u Kamberovića polju kod Zenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana