Двојици пљачкаша оптужених у предмету Типер шест година робије

Небојша Томашевић
Двојици пљачкаша оптужених у предмету Типер шест година робије

Бањалука - Вијеће бањалучког Окружног суда јуче је прихватило споразуме о признању кривице којима је предвиђено да оптужени у предмету "Типер" Немања Умјеновић (25) и Ђорђе Брнић (26) буду осуђени на укупно шест година робије због организованих крађа и разбојништава у којима су зарадили више од пола милиона марака.

Умјеновићу је предвиђена казна од пет и по година затвора, а Брнићу од шест мјесеци и новчана казна од 6.000 марака.

Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић објаву пресуде Брнићу заказала је за данас, а Умјеновићу за петак.

Оптужени Брнић се и у јулу ове године покушао нагодити на казну од шест мјесеци затвора, али је тада тај споразум одбијен. Према оптужници, Умјеновић и Брнић су били чланови петочланог злочиначког удружења које су још чинили Јовица Грујић, Жељко Грубор и Владимир Станић. Са овом групом је повезан Александар Вучић, који је у ухапшен у Сомбору и још једна непозната особа. Они су од октобра 2014. до августа 2016. године починили више тешких крађа и разбојништава на подручју Бањалуке и Бијељине. Оптужница их терети да су углавном крали новац и цигарете.

У оптужници је наведено да је ова група највише новца око 250.000 евра и 16.000 КМ отела од власника месне индустрије "Дим-Дим" Душана и Стеве Травице, коју су опљачкали 4. децембра 2015. године и претукли. Као директни учесник ове пљачке означени су Умјеновић, Вучић и непозната особа. Брнићу на терет стављају седам тешких крађа, између осталог, и учешће у пљачки киоска "Минутица" на Булевару Живојина Мишића, објекта "Мој маркет" у бањалучком насељу Старчевица и киоска "Број 15" у улици Краља Петра Првог Карађорђевића.

Посљедње разбојништво поменута криминална група је извршила у августу прошле године у пословници Павловић банке у Бијељини. Према оптужници, ту пљачку су починили Грујић и одбјегли Вучић, а украли су око 6.600 КМ.

Образлажући предвиђене казне тужилац Светланка Бијелић казала је да су оне адекватне и да ће се њима постићи сврха кажњавања.

- Када је у питању Брнић, њему је ублажена казна, јер је он сарађивао и открио остале учеснике злочиначког удружења. Осим тога, ријеч је о млађој особи, а исказао је спремност да свједочи и није учествовао у тежим кривичним дјелима које је група чинила - рекла је Бјелићева.

Додала је да је тужилаштво као отежавајућу околност за оптуженог Умјеновића у обзир узело чињеницу да је осуђиван за покушај разбојништва. Олакшавајуће за њега је, казала је Бјелићева, било то што је млад и што је признао кривицу.

У овом случају раније су, на основу споразума о кривици осуђени Јовица Грујић на двије и по и Жељко Грубор на двије године и три мјесеца затвора.

Поменути пљачкаши откривени су у акцији "Типер", која је изведена 16. новембра прошле године и тада је приведено шест осумњичених. Сви ухапшени су одраније познати полицији по бројним кривичним дјелима. Привођени су и у априлу 2015. године у акцији "Сјенка". Полиција их је тада сумњичила за пљачку 20 продавница из којих су украли цигарете вриједне 20.000 КМ.

Кајање

Немања Умјеновић и Ђорђе Брнић пред судским вијећем су истакли да се кају за оно што су учинили.

Обојица су пред судским вијећем обећали да више неће чинити слична, али ни било каква друга кривична дјела. Умјеновић и његова одбрана затражили су од суда да му након изрицања пресуде укине притвор.

- Сви оптужени у овом предмету одавно се бране са слободе, једино је Умјеновић у притвору - казао је адвокат Гордан Јовишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана