Dvojica Prijedorčana obrisali kazne da bi dobili vize

N. T.
Dvojica Prijedorčana obrisali kazne da bi dobili vize

Prijedor - Aleksandar K. (34) i Boris B. (33) iz Prijedora osumnjičeni su da su falsifikovali uvjerenja o nekažnjavanju na osnovu kojih su dobili radne vize i dozvole za rad u inostranstvu, saznaje “Glas Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, obojica su krivično kažnjavani, pa su tu činjenicu uz pomoć jednog saradnika izmijenili.

- Uvjerenja su im bila potrebna da bi mogli da se zaposle u jednoj evropskoj zemlji. Regularno su izvadili uvjerenja o nekažnjavanju u kojima su bili navedeni tačni podaci. Nakon toga su, uz pomoć još jedne osobe, sačinili lažna uvjerenja u kojima je stajalo da nisu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak, iako to nije istina - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su osumnjičeni kod ovlašćenog tumača za strane jezike preveli lažna uvjerenja na jezik zemlje u kojoj su tražili zaposlenje.

- Sve su tako dobro uradili da niko nije ni posumnjao da su dokumenta lažna. Na osnovu njih su uspjeli čak da dobiju i vize, a zatim i zaposlenje u inostranstvu - kazao je ovaj izvor “Glasa Srpske”.

Policijska uprava Prijedor, navodeći inicijale osumnjičenih, saopštila je da je protiv njih podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog falsifikovanja isprave.

- A. K. i B. B. sumnjičimo da su s ciljem regulisanja viza za rad u inostranstvu, uz pomoć još jednog lica, sačinili falsifikovana uvjerenja u koja nisu uneseni istiniti podaci iz evidencije nadležnog organa. To su uradili na osnovu isprave koju im je izdala nadležna institucija u Prijedoru - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su osumnjičeni nakon toga preveli falsifikovana uvjerenja i koristili ih kao vjerodostojna. U policiji su istakli da o ovom slučaju ne mogu da otkrivaju više detalja s ciljem zaštite istrage koja traje. Ovo je prvi ovakav slučaj falsifikovanja zabilježen na području Prijedora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana