Двојица Фочака рафтерку извукли из набујале Таре

Р. Ђевић, Н. Бунић
Двојица Фочака рафтерку извукли из набујале Таре

Фоча - Јелена Величковић (37) из Београда која је тешко повријеђена након што се превнуо чамац током рафтинг спуста низ ријеку Тару, стабилно је али је и даље прикључена на апарате за дисање, потврђено је у петак у Универзитетској болници Фоча.

 

 

 

Београђанка је једва преживјела након што ју је набујала вода однијела приликом авантуристичког похода туриста из Србије који је пошао по злу.

Она се у четвртак око поднева са екипом од шест рафтера из Београда и Панчева у чамцу кренула низ Тару из мјеста Брштановица у Црној Гори.

Гумени чамац се, због брзака и високог водостаја преврнуо у буку Борови, и авантуристи из чамца су завршили у леденој ријеци. Већина је успјела да исплива или да се ухвати за чамац и тако да се спасе, међутим Величковићеву је вода однијела. Она је плутала око километар и по до мјеста Манита врела у Републици Српској. Ту су је уочили фочански рафтери и кренули у операцију спасавања.

- Скипери из Рафтинг центра “Дрина и Тара” Дејан Радовић и Ђоко Милетић, примијетили су тијело на ријеци са главом окренутом ка дну. Гурнули су чамац у ријеку, и снажно веслајући успјели да стигну до унесрећене дјевојке.  Успјели су да је извуку из хладне Таре - казао је предсједник фочанског Удружења рафтера  Здравко Матовић. 

Убрзо су стигли спасиоци из “Волфа” из Фоче и екипе хитне помоћи. Унесрећена дјевојка је извучена кроз неприступачан терен уз помоћ конопаца и надљудских напора свих људи који су учествовали у њеном спасавању Реанимација је трајала 25 минута, када је Београђанка почела да даје знаке живота. Након тога је превезена у фочанску болницу.

- Пацијенткиња Ј. В. примљена је у лошем стању, хипотермична и са тешким оштећењем плућа. Смјештена је у јединицу интензивне његе - навели су у Универзитетској болници Фоча. 

Матовић је напоменуо да је због отапања снијега у ово доба године повећан ниво ријеке и да, захваљујући прокопавању новог пута десном обалом Таре, фочански рафтери могу да користе краћу дионицу за прилаз ријеци.

За туристе из Панчева и Београда навео је  да је ријеч о искусним рафтерима, који су прваци Србије у рафтингу и учесници међународних такмичења.

- Скипер који је управљао чамцем посједује међународну дозволу за вожњу рафтинг чамца и полису осигурања. Имали су сву уредну опрему, кациге, одијела, али десила се несрећа. Најважније је да је спасен људски живот -  рекао је Матовић.

У Полицијској управи Фоча рекли су да су након што су обавили увиђај, утврдили да у овом случају нема елемената кривичног дјела.

Сплићанке прве притекле у помоћ

 

Прву помоћ дјевојци без свијести пружиле су двије жене љекари из Сплита.

- Росана Шолдан и Мартина Антићевић биле су на једном од рафтинг чамаца у близини. Оне су одмах притекле у помоћ и кренуле са реанимацијом. Успјеле су да избаце воду из дисајних путева. Да није било њих она не би преживјела - казао је предсједник спасилачког клуба “Волф” Ненад Иконић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана