Dvije verzije smrti pijanog pješaka kod Kotor Varoša

Nebojša Tomašević
Dvije verzije smrti pijanog pješaka kod Kotor Varoša

Banjaluka - Suprotni stavovi vještaka odbrane i tužilaštva obilježili su suđenje Branku Božiću (55) iz Kotor Varoša optuženom da je džipom udario i usmrtio Radu Kuzmića (70), koji je pijan s četiri promila alkohola u krvi sjedio na ulici.

Optužnica Božića tereti da je vozeći pijan udario i usmrtio Kuzmića neregistrovanim vozilom “suzuki samuraj” 13. januara 2014. godine u mjestu Grabovica kod Kotor Varoša.

Vještaci saobraćajne i medicinske struke, koje je angažovala odbrana optuženog Milenko Svjetlanović i Milan Srdić tvrde da nije bilo kontakta između vozila optuženog i stradalog. S druge strane, vještaci tužilaštva takođe saobraćajne i medicinske struke Vojislav Subotić i Dalibor Nedić kažu da je Kuzmića udario auto najvjerovatnije dok je čučao ili sjedio. Ova četiri vještaka juče su suočena u sudnici banjalučkog Okružnog suda da bi pojasnili razlike u mišljenjima, ali svi su ostali pri svojim stavovima.

- Tog čovjeka nije udario, ni pregazio, niti vukao automobil. Vozilo optuženog nije imalo kontakt sa njim - kazao je vještak saobraćajne struke Svjetlanović.

Njegov kolega, koji radi ista vještačenja Vojislav Subotić se saglasio da stradali nije pregažen, niti vučen autom, ali je istakao da ga je vjerovatno automobil udario i odbacio.

Specijalista sudske medicine Milan Srdić je istakao da na osnovu povreda ne može potvrditi da je bilo kontakta između stradalog i vozila optuženog. Istakao je da je Kuzmić prije smrti vjerovatno ležao na putu.

S druge strane njegov kolega po struci Dalibor Nedić navodi da je Kuzmića najvjerovatnije udarilo vozilo u glavu i gornji dio tijela.

- Bio je u sjedećem ili čučećem položaju u trenutku naleta automobila. Sad ne mogu isključiti ni da je ležao, ali su mu glava i gornji dio tijela bili pridignuti i u trenutku udara pokušao je da se digne - kazao je Nedić.

Nakon suočavanja vještaka sudski proces u ovom slučaju je završen. Tužilac Sanja Guzina je u završnoj riječi zatražila da Božić bude osuđen po zakonu, jer smatra da za to postoji dovoljno dokaza. Branilac optuženog, advokat Ranko Dukić traži oslobađajuću presudu, jer, kako kaže, u ovom slučaju ima puno propusta, nezakonitosti i neutvrđenih činjenica.

Predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić izricanje presude zakazala je za ponedjeljak.

Alkohol i brzina

U optužnici je navedeno da je u trenutku nesreće Branko Božić imao 1,5 promila alkohola i vozio suprotnom kolovoznom trakom. Osim toga, vozio je dvostruko većom brzinom od dozvoljene. Vještačenjem je utvrđeno da je u trenutku nesreće išao 84 kilometra na čas, iako je na tom putu dozvoljena brzina bila 40 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana