Двије верзије смрти пијаног пјешака код Котор Вароша

Небојша Томашевић
Двије верзије смрти пијаног пјешака код Котор Вароша

Бањалука - Супротни ставови вјештака одбране и тужилаштва обиљежили су суђење Бранку Божићу (55) из Котор Вароша оптуженом да је џипом ударио и усмртио Раду Кузмића (70), који је пијан с четири промила алкохола у крви сједио на улици.

Оптужница Божића терети да је возећи пијан ударио и усмртио Кузмића нерегистрованим возилом “сузуки самурај” 13. јануара 2014. године у мјесту Грабовица код Котор Вароша.

Вјештаци саобраћајне и медицинске струке, које је ангажовала одбрана оптуженог Миленко Свјетлановић и Милан Срдић тврде да није било контакта између возила оптуженог и страдалог. С друге стране, вјештаци тужилаштва такође саобраћајне и медицинске струке Војислав Суботић и Далибор Недић кажу да је Кузмића ударио ауто највјероватније док је чучао или сједио. Ова четири вјештака јуче су суочена у судници бањалучког Окружног суда да би појаснили разлике у мишљењима, али сви су остали при својим ставовима.

- Тог човјека није ударио, ни прегазио, нити вукао аутомобил. Возило оптуженог није имало контакт са њим - казао је вјештак саобраћајне струке Свјетлановић.

Његов колега, који ради иста вјештачења Војислав Суботић се сагласио да страдали није прегажен, нити вучен аутом, али је истакао да га је вјероватно аутомобил ударио и одбацио.

Специјалиста судске медицине Милан Срдић је истакао да на основу повреда не може потврдити да је било контакта између страдалог и возила оптуженог. Истакао је да је Кузмић прије смрти вјероватно лежао на путу.

С друге стране његов колега по струци Далибор Недић наводи да је Кузмића највјероватније ударило возило у главу и горњи дио тијела.

- Био је у сједећем или чучећем положају у тренутку налета аутомобила. Сад не могу искључити ни да је лежао, али су му глава и горњи дио тијела били придигнути и у тренутку удара покушао је да се дигне - казао је Недић.

Након суочавања вјештака судски процес у овом случају је завршен. Тужилац Сања Гузина је у завршној ријечи затражила да Божић буде осуђен по закону, јер сматра да за то постоји довољно доказа. Бранилац оптуженог, адвокат Ранко Дукић тражи ослобађајућу пресуду, јер, како каже, у овом случају има пуно пропуста, незаконитости и неутврђених чињеница.

Предсједница судског вијећа Сњежана Кудрић изрицање пресуде заказала је за понедјељак.

Алкохол и брзина

У оптужници је наведено да је у тренутку несреће Бранко Божић имао 1,5 промила алкохола и возио супротном коловозном траком. Осим тога, возио је двоструко већом брзином од дозвољене. Вјештачењем је утврђено да је у тренутку несреће ишао 84 километра на час, иако је на том путу дозвољена брзина била 40 километара на час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана