Dubičanin osumnjičen da je 10 godina dizao penziju preminulog punca

vecernji.ba
Dubičanin osumnjičen da je 10 godina dizao penziju preminulog punca

Sisak - Opštinsko državno tužilaštvo u Sisku protiv 85-godišnjeg državljanina BiH J.P., iz Kozarske Dubice, podiglo je optužnicu zbog sumnje da je duže od deset godina, nakon smrti svog punca, nastavio da podiže njegovu penziju.

J.P. koji ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, tereti se da je od 1. februara 2005. do 16. juna 2015. podigao ukupno 363.815,38 kuna (94.000 KM) penzije svoga punca M.M., a koji je preminuo 1. februara 2005. godine, u 94. godini.

Naime, još 2002. godine je M.M., preko advokatskog društva, s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje ugovorio da se njegova penzija uplaćuje na račun J.P. otvoren za tu svrhu u Hrvatskoj te je novac uredno podizan u poslovnicama te bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. M.M. je imao starosnu penziju u početnom iznosu od 987,99 kuna, koja je s godinama rasla, a nakon što je preminuo, novac je, prema navodima iz optužnice, nastavio da podiže J.P., sve dok kontrola Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije napravila reviziju, piše zagrebački "Večernji list".

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO-u su reagovali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u penziji bio od daleke 1966. godine. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavijestio je HZMO o činjenici da je korisnik starosne penzije M.M. umro 1. februara 2005. Zavod za mirovinsko osiguranje Hrvatske zatražio je nakon toga od banke povrat iznosa od 363.815,38 kuna nepripadno doznačenih primanja, međutim navedena banka ih je izvijestila da ne mogu postupiti po tom zahtjevu jer je predmetni račun na koji je Zavod uplaćivao penziju na ime M.M. zatvoren, a da je sredstvima raspolagao vlasnik računa J.P. iz Kozarske Dubice.

HZMO je 2016. pred Opštinskim građanskim sudom u Zagrebu pokrenuo postupak protiv J.P. radi povrata 363.815,38 kuna, ali na zahtjev za vraćanjem novca J.P. se oglušio iako ga je primio. Nakon toga su podnijeli i tužbu te proslijedili dokumentaciju Tužilaštvu koje je 2017. pokrenulo istragu.

Putem međunarodne pravne pomoći J.P. je ispitan u februaru 2018. u Policijskoj stanici u Kozarskoj Dubici, a tokom ispitivanja on se branio ćutanjem, pri čemu je samo naveo da će odbranu iznijeti ako dođe do suđenja. Iako je J.P. u istrazi šutio, Opštinsko državno tužilaštvo smatra da su materijalni dokazi dovoljni za optužnicu, kojom mu sada prijeti između jedne i osam godina zatvora. Međutim, sudeći prema pravosudnoj praksi, temeljenoj na dvojnom hrvatskom i bh. državljanstvu, pravo je pitanje kako će 85-godišnji J.P. u ovom slučaju proći i hoće li vratiti novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana