Državljani BiH prosjaci u Italiji, milioneri u Hrvatskoj

Nebojša Tomašević
Državljani BiH prosjaci u Italiji, milioneri u Hrvatskoj

Zagreb - Hrvatska policija vodi istragu protiv 21 državljanina BiH zbog sumnje da su u ovoj zemlji kupovinom nekretnina, uglavnom u priobalju Jadrana, pokušali da operu milione evra nelegalno zarađenih prosjačenjem, krađama i drugim krivičnim djelima.

Riječ je o državljanima BiH koji su trajno nastanjeni u Italiji, uglavnom u okolini Torina. Oni su nelegalno zarađen novac prebacivali u Hrvatsku i tamo ga prali.

Istragu protiv njih vodi Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Prema nezvaničnim informacijama većina osumnjičenih, protiv kojih se vodi istraga, u Italiji je osuđivana za krađe, te iskorišćavanje djece za prosjačenje. Neki su osuđivani i za trgovinu oružjem, prevare, otmicu, iznude, pa čak i ubistva.

Iz USKOK-a je saopšteno da je istraga pranja novca počela prije nekoliko mjeseci kada su sudovi u Hrvatskoj počeli s blokadama računa 21 člana dvije porodice iz BiH.

- Sve te osobe su u posljednjih sedam godina na svoje račune otvorene u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci uplatili 5,4 miliona evra. Osumnjičeni su novac polagali najčešće u bankama u srednjoj Dalmaciji. Nekoliko članova jedne porodice dolazilo bi zajedno i ostavljali novac u bankama. Tim novcem su kasnije kupovali nekretnine. Njihove transakcije su praćene, a zbog sumnje da su novac zaradili nelegalno pokrenuta je istraga - rekli su u USKOK-u

Prema nezvaničnim informacijama samo jedna od osoba koje su pod istragom ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj. Ova osoba prema evidenciji policije koristi dva identiteta. Službeno je u Hrvatskoj prijavljena kao S. H. (59), a koristi se i drugim imenom i prezimenom. Prema podacima USKOK-a ona nije zaposlena, a u posljednjih nekoliko godina na svoje račune u Splitskoj banci položila je nešto više od milion evra.

- Ta žena je u Italiji privođena zbog krađa, otmice, nedozvoljenog upravljanja otpadom, neovlašćenog ulaska na zemljište, nedoličnog ponašanja, lažnog predstavljanja, te korišćenja maloljetnika za prosjačenje. Prijavljivana je i zbog zanemarivanja djeteta i prijetnje državnom službeniku. Njena rođaka R. H. (64), koja živi u Torinu tokom posljednjih nekoliko godina u Splitsku i Jadransku banku uplatila je 1,2 miliona evra pa je i ona pod istragom - rekao je izvor blizak hrvatskom USKOK-u, a prenijeli su hrvatski mediji.

Sumnjive transakcije osumnjičenih državljana BiH hrvatska policija pratila je još od 2012. godine. Akcija na blokiranju njihovih računa pokrenuta je kada je S. H. u jednoj banci najavila podizanje nekoliko stotina hiljada evra da bi kupila nekretnine u srednjoj Dalmaciji.

- Svi vlasnici blokiranih računa nedostupni su hrvatskom pravosuđu. Međutim ipak svi oni su angažovali advokate iz BiH i Italije da bi se žalili na blokadu - rekli su u policiji u Hrvatskoj.

Istakli su da je Vrhovni sud Hrvatske nedavno njihovu žalbu odbacio pa tako sav novac, barem za sada, ostaje blokiran.

Prema nepotvrđenim informacijama, riječ je o romskim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana