Držao osam kilograma eksploziva u kući

Nevena Bunić
Držao osam kilograma eksploziva u kući

Oštra Luka - Arsenal oružja i municije među kojima je bilo i osam kilograma eksploziva policija je pronašla u utorak u kući Slobodana D. (51) iz Oštre Luke.

Zaplijenjeno je 7,5 kilograma plastičnog eksploziva, dvije tromblonske mine, šest ručnih bombi M-75, dvije vojne puške M-48, jedna poluautomatska puška, automatska puška M-72, 600 grama TNT eksploziva, dva bajoneta i 280 metaka različitog kalibra.

Nezvanično saznajemo da je Slobodana D. policiji prijavila žena sa kojom je on bio u svađi i kojoj je prijetio putem telefona. Klada su pripadnici MUP-a došli da ispitaju navode prijave, osumnjičeni im je priznao da drži oružje u kući i da mu je ovaj arsenal ostao iz prethodnog rata.

- Na pitanje da li ima oružja, on im je odmah rekao da ima i počeo da nabraja šta se sve nalazi u njegovim odajama, pa je ubrzo i pretresena njegova kuća - kazao je izvor blizak istrazi.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da su oružje i municiju pronašli nakon što su ispitivali istinitost prijetnji koje je prijavila D. J.

- Protiv osumnjičenog će biti dostavljen izvještaj Okružnom tužilaštvu u Prijedoru za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija - rekli su u Policijskoj upravi Prijedor.

Da sve više stanovnika nezakonito drži oružje i municiju u svojim stanovima i kućama potvrđuju i nedavni slučajevi u Banjaluci i Gradišci.

Policija je u septembru kod Milenka Grmuše u Golešima kod Banjaluke pronašla i oduzela mitraljez M53, "češku zbrojovku AD", puškomitraljez M72, automatsku pušku AB2, automatsku pušku "tomson", dvije automatske puške "špagin" te dvije automatske puške MP40 takozvani šmajser. Osim toga zaplijenjeni su poluautomatska puška sa bajonetom, dvije puške M48 i puška "G41 duks" te lovački karabin, poluautomatska puška "papovka", puška takozvana "talijanka", poluautomatski snajper "zastava M76", automatska puška AB, kao i puška ručne izrade i dva automatska pištolja, pištolj - "škorpion" i "crvena zastava".

U stanu Milutina Ilića iz Laktaša krajem septembra policija je pronašla dvije automatske puške, pušku M48, pištolj, tri ručne bombe i više municije, kao i četiri okvira za automatsku pušku i jedan za pištolj.

Ispalio granatu

Muškarac Ć. H. (66) iz Velike Kladuše uhapšen je zbog sumnje da je u noći između ponedjeljka i utorka ispalio granatu na kontejner u asfaltnoj bazi. Prilikom eksplozije nije bilo povrijeđenih.

- Istražioci rade na rasvjetljavanju slučaja - kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Asfaltna baza je vlasništvo preduzeća "Huremagić" d.o.o. iz Cazina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana